Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść kasztany?

2. W walce z infekcjami

Fot. 123RF/Picsel

Na tym zalety kasztanów jadalnych wciąż jeszcze się nie kończą. Koniecznie trzeba również wspomnieć o dużej zawartości witaminy C, która działa wzmacniająco i uodparniająco na nasz organizm. Popularność kasztanów w okresie zimowym warto wykorzystać, by chronić się przed typowymi dla tej pory roku infekcjami. 100 g kasztanów jadalnych zawiera tyle samo witaminy C co cytryna! Kto więc krzywi się już na sam widok tego kwaśnego owocu, z pewnością ochoczo sięgnie po słodką, kasztanową alternatywę. Witamina C wraz z witaminą E, którą również znajdziemy w kasztanach jadalnych, działa jak naturalny antyoksydant, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wpływa też korzystanie na jej wygląd, a także stan włosów i paznokci.Właściwości kasztanów jadalnych doceniła również medycyna. Kasztany jadalne posiadają escynę, która posiada właściwości przeciwzapalne i uszczelnia naczynia krwionośne. Stosuje się ją w leczeniu żylaków, obrzęków i hemoroidów.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń