Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść kasztany?

4. Na ukojenie nerwów

Fot. 123RF/Picsel

Kasztany są bogate w potas (600 mg/100g) i nie zawierają cholesterolu. Ich regularne spożywanie wzmacnia układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Spożywanie produktów bogatych w potas zapobiega chorobom układu krążenia, zawałom i miażdżycy. Poprawia też wydolność organizmu, dlatego poleca się je sportowcom.

Kasztany wyróżniają się wysoką zawartością witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy, magnezu (45 mg/100g) i lecytyny (świetna na pamięć) dlatego warto, by osoby, które mają wyczerpującą pracę fizyczną czy umysłową a także podejmują się zadań wymagających sporej koncentracji, włączyły je do swojej codziennej diety.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń