Fot. 123RF/Picsel
Stół przykryty śnieżnobiałym obrusem i przyozdobiony gałązkami bukszpanu, świeże kwiaty i piękna zastawa stwarzają niepowtarzalny klimat wiosennych świąt. Wielkanocne ucztowanie to doskonała okazja do celebrowania radosnych chwil w gronie rodziny i spróbowania smakowitych dań, przygotowywanych specjalnie na ten szczególny czas. Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkim jajko, dlatego też to właśnie ono występuje w większości świątecznych potraw. Można je podać na wiele sposobów: z majonezem, sosem tatarskim, rozmaitymi farszami, w sałatce czy żurku. Jajku często towarzyszy biała kiełbasa, szynka, a także pieczenie i pasztety. Jak je przygotować? Poniżej kilka wskazówek.
Jajka faszerowane
• kiełbasa z serem JBB
• 5 jajek
• 3 ogórki kiszone
• 2 łyżki majonezu
• garść ulubionych kiełków
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Jajko obierz, przekrój na pół, wyciągnij delikatnie żółtka i przełóż je do miseczki. Kiełbasę oraz ogórki kiszone pokrój w kosteczkę i dodaj do żółtek. Dodaj do tego majonez i dopraw solą oraz pieprzem. Jajka wypełnij farszem, a na wierzch daj kiełki i kawałki kiełbasy.
Źródło: materiały prasowe