Dlaczego warto włączyć drób do diety

Przede wszystkim, mięso z kurczaka ma niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Najwięcej tłuszczu znajduje się w skórce, dlatego lepiej pozbyć się jej przed pieczeniem lub podsmażaniem.

Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele.

Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy magnez - wzmacniają strukturę kości, chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, zwiększają odporność organizmu na szkodliwe czynniki zewnętrze, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jedząc mięso z kurczaka czy indyka dostarczamy komórkom także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu nerwowego czy transport tlenu we krwi. Dzięki diecie bogatej w te mikroelementy skuteczniej walczymy z chronicznym zmęczeniem, depresją i spadkiem koncentracji.

Ze względu na znikomą ilość szkodliwych toksyn i tłuszczów drobiowe rarytasy powinny jak najczęściej pojawiać się na stołach osób z problemami trawiennymi i pogłębionymi schorzeniami układu krążenia. Menu bogate w mięso kurczaków jest elementem profilaktyki wielu poważnych i śmiertelnych chorób - w tym nowotworów.

Na co zwrócić uwagę, kupując mięso? Przede wszystkim starajmy się dociec, skąd pochodzi. Najlepiej, jeśli przywieziono go z małej farmy, gdzie zwierzęta dokarmia się czystym zbożem, bez dodatków antybiotyków. Prawidłowo wyglądające mięso z kurczaka jest lekko zaróżowione, jędrne w dotyku, bez rolującej się na nim skóry. Warto również spróbować powąchać drób - jeśli wyczuwamy niezbyt przyjemny i drażniący zapach, z pewnością ktoś wcześniej potraktował je szkodliwymi substancjami.

Jak przyrządzać mięso kurczaka? Choć Polacy szczególnie upodobali sobie smażenie na patelni, często w „towarzystwie" sporej ilości niezdrowego tłuszczu, warto zastanowić się nad nieco bardziej przyjaznym sposobem przygotowywania dań na bazie drobiu. Doskonałym rozwiązaniem są, na przykład, wielofunkcyjne urządzenia do smażenia, pieczenia, lub grillowania różnego rodzaju potraw, w tym mięs, przy znikomym udziale tłuszczu. Szybki obieg rozgrzanego powietrza, gwarantuje równomierne smażenie, dzięki czemu potrawa zyskuje idealny kolor i smak - z wierzchu jest chrupiąca, a w środku jędrna i soczysta.

Dowiedz się jak przygotować kofty z kurczaka. Kliknij!

Przepis na koftę z kurczaka na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deserek kokosowa krówka

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. D...

Odsłon: 1532

30 min
12
Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 520

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4