Domowe chipsy

Chipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek, znanych w niemal każdym zakątku świata. Towarzyszą nam podczas oglądania filmów, wydarzeń sportowych lub na spotkaniach towarzyskich. Często sięgamy po nie, kiedy mamy ochotę na małą, słoną przekąskę. Jak przygotować je samodzielnie?

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowanie chipsów nie jest trudnym ani czasochłonnym zajęciem. Do ich zrobienia wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Podstawowy przepis składa się z ziemniaków, oleju i soli. Można je smażyć lub upiec w piekarniku. W domowym wydaniu z pewnością zasmakują każdemu i sprawią, że będziecie mieli ochotę sięgać po nie znacznie częściej. Skąd się wzięły i od kiedy są tak popularne?

Historia chipsów

Chipsy wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, a dokładniej z miasta Saratoga Springs leżącego w stanie Nowy Jork. Legenda głosi, że pierwszy raz przygotowano je w 1853 roku w jednej ze znanych restauracji o nazwie Moon Lodge, gdzie stanowisko szefa kuchni wówczas obejmował George „Speck" Crum.

Przepis na tę przekąskę został stworzony w wyniku reklamacji zgłoszonej przez jednego z klientów, który po otrzymaniu swojego zamówienia stwierdził, że frytki stanowiące jeden ze składników posiłku są zbyt grubo pokrojone i rozmiękłe. Szef kuchni odpowiadając na niezadowolenie klienta, postanowił przygotować nowe danie, tym razem zwracając uwagę na to, aby ziemniaki zostały pokrojone na mniejsze plastry i po smażeniu były bardziej chrupiące. Odpowiedź kucharza nie była jednak zadowalająca, w wyniku czego klient zgłosił powtórną reklamację.

Kucharz nie został obojętny wobec zarzutów i w wyniku silnego wzburzenia postanowił zrobić na złość awanturującemu się gościowi restauracji. Pokroił ziemniaki w możliwie jak najcieńsze plasterki i usmażył je na głębokim tłuszczu, a następnie doprawił je ogromną ilością soli. Reakcja klienta po otrzymaniu dania zadziwiła wszystkich, był on zachwycony otrzymaną potrawą i podziękował kucharzowi za przepyszny posiłek.
W niedługim czasie nowa potrawa została włączona do menu owej restauracji pod nazwą „Saratoga Chips". Kiedy przysmak ten zyskał na popularności, zaczął być produkowany na większą skalę, pakowany w pudełka i sprzedawany na terenie całej Nowej Anglii.

Przepisy na domowe chipsy

Obecnie chipsy są popularne na całym świecie i stanowią jedną z najczęściej wybieranych przekąsek na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Są dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym. Mało kto wie, że w bardzo prosty sposób można je zrobić również samemu, wykorzystując do tego celu ziemniaki lub jego zamienniki w postaci warzyw czy owoców. Jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na ten przysmak, zaczerpnijcie wiedzy od naszych użytkowników.

 

1. Domowe chipsy z solą i pieprzem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Domowe chipsy paprykowe

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ażurkowe chipsy ziemniaczane

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Chipsy ze słodkich ziemniaków

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowe chipsy z sosem jogurtowo-limonkowym

Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Chipsy solone

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Chipsy z jarmużu

Fot. Jakewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Chipsy z cukinii z parmezanem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Chipsy bananowe

Fot. Pascal na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Chipsy z kiwi

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32590

>60 min
61
30 min
2
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 92

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 942

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 342

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6