Domowe lody - jak je zrobić?

Latem na naszych stołach królują chłodniki i lekkie sałatki. A co podać na deser? Oczywiście lody i to najlepiej te, które przygotowaliśmy samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser wymyślili właśnie Persowie - nazywał się on faloodeh, a w jego skład wchodził makaron, mączka kukurydziana, woda różana, sok z cytryny i czasem pistacje. Ten deser, o egzotycznym dla nas składzie, przyrządzany jest do dziś w Iranie, Afganistanie, Indiach i Pakistanie i cieszy się dużą popularnością.

Przysmak Nerona

W mrożonych deserach zasmakował też cesarz Neron. Do tego stopnia upodobał sobie lód dosładzany miodem, z dodatkiem orzechów i owoców, że posyłał niewolników w góry, z nakazem dostarczania wielkich brył lodowych.

Powszechnie uważa się, że lody wynaleźli Chińczycy, około 5000 lat p.n.e., a ich recepturę do Europy przywiózł Marco Polo w roku 1295. Chińczycy do lodów dodawali mleko jaków - była to nowość w Europie, gdzie wcześniej spożywano sam lód w połączeniu z miodem i owocami. Włosi, którym Marco Polo udostępnił recepturę, zaczęli wzbogacać deser o śmietanę, cukier, jajka i aromaty, aby móc uzyskać różne smaki. I osiągnęli w tym mistrzostwo - do dziś lody włoskie uchodzą za jedne z najlepszych na świecie.

Popularne w Polsce lody włoskie, różnią się nieco od oryginału - nie są aż tak gęste i słodkie, jak w słonecznej Italii, mają charakterystyczny stożkowy wygląd, a serwowane są wprost z automatu. W czasach PRL-u w sklepach pojawił się też deser o nazwie "ciepłe lody" - jest to bardzo słodka masa bezowa podawana w waflowym kubku, wyglądem przypominająca właśnie kręcone, polskie lody włoskie. Deser ten możemy przygotować własnoręcznie w domu lub po prostu kupić w cukierni.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Czy lody odchudzają?

Tezę o odchudzających właściwościach lodów postanowili przetestować badacze ze Stanów Zjednoczonych. Wyniki tych eksperymentów są bardzo zaskakujące - ich zdaniem, możemy bez wyrzutów sumienia zjadać nawet lody przygotowane tradycyjnym sposobem, na bazie produktów mlecznych. Ostateczny bilans kalorii i tak wyjdzie na naszą korzyść. W tym wypadku kluczową rolę ma odgrywać niska temperatura tego deseru.

Aby lody mogły zostać strawione, nasz organizm musi je wcześniej ogrzać. Jakby nie patrzeć, proces ten jest pewnego rodzaju wysiłkiem i przyczynia się do spalenia kalorii. Wyliczono, iż „podgrzanie" jednej gałki lodów, zmusza nasze ciało do wykorzystania ok. 55-60 kcal. Tymczasem, nieduża gałka lodów to ok. 50 kcal. Rachunek wydaje się być prosty - dzięki zjedzeniu takiego deseru jesteśmy lżejsi o całe 5 kcal. Być może to nie dużo, gdyż w takim tempie nie zrzucilibyśmy nawet pół kilograma w ciągu roku, jednak wystarczyło, by rozpalić wyobraźnię wielbicieli tego smakołyku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zrób lody w domu

Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe tłuszcze częściowo utwardzone, tani syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru, emulgatory zamiast jajek i sproszkowane mleko zamiast zwykłego.

A jak zrobić lody metodą domową? Wbrew pozorom nie jest to trudne, choć bywa czasochłonne. Żółtka z cukrem mieszamy w garnuszku włożonym do wrzątku, następne wlewamy zagotowane mleko i cały czas mieszając, studzimy. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i zamrażamy masę. Należy ją kilkakrotnie mieszać w trakcie mrożenia - dzięki temu lody będą miały odpowiednią konsystencję. Podstawowy przepis na lody daje możliwości eksperymentowania ze smakami i dodatkami, dzięki czemu możemy uzyskać oryginalny i pyszny deser.

Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów na domowe lody, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Lody owocowe

Fot. Aninka88  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Lody waniliowe

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Lody krówkowe

Fot. Szaffranka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lody fiołkowe

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Lody kawowe

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowe lody jagodowe

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Lody arbuzowo-pomarańczowe

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Lody mocno cytrynowe

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Lody jeżynowe z lawendą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Lody marmurkowe

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Lody bananowe z masłem orzechowym

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Trójkolorowe lody

Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6