Domowy nabiał

Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja!

Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw agroturystycznych.

Warto spróbować własnych sił w tej sztuce. Nie tylko uzyskamy wyśmienite produkty, ale będziemy też pewni, że są one przygotowane ze składników najwyższej jakości i wolne od sztucznych polepszaczy smaku. Musimy zaopatrzyć się w naturalne, nieprzetworzone, tłuste mleko. To od niego zależy jakość i smak naszego wyrobu. Oprócz tego potrzeba nam kilku akcesoriów, które kupimy w sklepie serowarskim.

Ser powstaje w wyniku wydzielenia się z mleka tłuszczu i białka. Aby do tego doszło, dodajemy do mleka kwas (przy serach twarogowych) lub podpuszczkę zawierającą enzym trawienny. Możemy też przyrządzać sery kwasowo-podpuszczkowe z połączenia tych dwóch składników. W wyniku działania kwasu lub podpuszczki zachodzi koagulacja, czyli wydzielenie się skrzepu i serwatki - płynu, który można pić lub wykorzystać w kuchni. Do serów możemy też dodawać różne szczepy bakterii. Kupimy je w sklepach serowarskich.

Przy dodawaniu podpuszczki i bakterii zawsze postępujmy zgodnie z przepisem producenta. Bakterie jogurtowe, które dodajemy np. do sera feta, możemy kupić lub użyć produkt je zawierający, np. jogurt naturalny (sprawdźmy jednak dokładnie jego skład. Powinien zawierać tylko mleko i bakterie). Od rodzaju użytych składników zależy to, jaki ser otrzymamy, jaki będzie miał smak i konsystencję.

Dobry serowar musi być cierpliwy i dokładny. Niczego nie powinniśmy przyspieszać. Ubijanie masła trwa dość długo, jednak efekt wart jest wysiłku. Bakterie odpowiedzialne za fermentację sera potrzebują czasu, by się namnożyć. Jest to naturalny i dość powolny proces, przygotowanie niektórych produktów może zatem zająć nawet kilka dni. Istnieją jednak też proste i dość szybkie przepisy, np. na ser twarogowy, które pozwolą nam cieszyć się smakiem domowego sera już po kilkunastu minutach. W niedługim czasie przyrządzimy też wyśmienity ser typu mozzarella. Warto zacząć właśnie od takich prostych przepisów i z czasem próbować przyrządzać coraz bardziej skomplikowane receptury. Do naszych serów możemy dodawać rozmaite składniki, np. zioła, pieprz ziarnisty, orzechy lub suszone pomidory. Możliwości jest mnóstwo!

 

Tekst pochodzi z magazynu PYSZNE nr 6/2016


 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 622

60 min
8
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2