Mało która ryba ma tyle kwasów omega-3. Dlaczego powinniśmy często jeść dorsza?

W przeszłości traktowany po macoszemu, dorsz stopniowo wraca do łask, oferując szerokie pole do popisu w kuchni. Smażony, pieczony, a może gotowany na parze? Lubisz ten morski przysmak, ale nie za bardzo wiesz, jak go przyrządzić? Chętnie ci podpowiemy!

Dorsz oferuje chude mięso wypełnione po brzegi pełnowartościowym białkiem | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Dorsz, łatwo dostępny przez cały rok, to idealna ryba, jeżeli szukasz alternatywy dla nudnych udek z kurczaka, pieczonego schabu i bitek wołowych. Jest doskonałym źródłem białka, które idealnie nada się do dań obiadowych. Gotowany na parze, a może dorsz pieczony? Opcji jest naprawdę co niemiara.

Mięso dorsza charakteryzuje się białą barwą. Cechuje je podział na oddzielne płatki, które łatwo odchodzą od rybiego kręgosłupa. Dzięki swojemu delikatnemu rybnemu posmakowi mięso dorsza będzie idealne do wielu różnorodnych dań. Należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie podczas przygotowywania tej morskiej ryby - nie wolno przesadzić z obróbką termiczną, ponieważ może ona stracić swoją kruchość.

Dorsz: właściwości

Dorsz oferuje chude mięso wypełnione po brzegi pełnowartościowym białkiem. W 100 gramach znajduje się aż 18 gramów tego makroskładnika. Ponadto dorsz, jak wiele morskich ryb, to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które grają ważną rolę w prewencji wielu schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Co jeszcze kryje w sobie dorsz? Właściwości zdrowotne zawdzięcza on bogactwu mikroelementów i witamin. Oprócz fosforu, witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy D3 zawiera dużą ilość selenu. Zjedzenie tylko 100 gramów białego mięsa ryby dostarczy ci prawie połowę dziennego zapotrzebowania twojego ciała na ten cenny składnik.

Mięso dorsza jest polecane dla osób, które zmagają się z dną moczanową i ma działanie przeciwzapalne. Jeżeli jesteś osobą bardzo aktywną lub uprawiasz wymagający fizycznie sport, rozważ włączenie dorsza do swojej codziennej diety. Zawartość potasu w tej rybie będzie miało zbawienny wpływ na kondycję układu mięśniowo-szkieletowego.

Jak zrobić dorsza?

Jeżeli gustujesz w morskich rybach, ale nie do końca wiesz, jak zrobić dorsza, chętnie ci podpowiemy. Duża delikatność i kruchość mięsa to żadna przeszkoda. Tak naprawdę dorsz pozostawia ci duże pole do popisu na kulinarnej arenie. Jaki sposób obróbki termicznej będzie najlepszy dla tej smacznej morskiej ryby?

Prawdopodobnie, gdy pomyślisz o rybie na obiad, przychodzi ci do głowy klasyczna panierka, którą często serwowała ci w dzieciństwie mama. Oczywiście można dorsza podać dokładnie w taki sposób, ale istnieje również wiele innych, nieco bardziej finezyjnych wariantów. Dorsz idealnie nadaje się do przygotowania na parze. Wystarczy rybę posypać ulubionymi przyprawami, a na końcu skropić cytryną i podać z pieczonymi ziemniakami. Masz nieco więcej czasu?

Poszukiwacze delikatnych rybnych akcentów smakowych będą z pewnością zadowoleni ze smacznej polędwicy z dorsza, która idealnie smakuje z letnią sałatką i kaszą kuskus. Dorsz pieczony to twój typ? Natrzyj go solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny, a twoje kubki smakowe wprost eksplodują z rozkoszy.

Jak usmażyć dorsza?

Wśród osób gustujących w rybach morskich znajdzie się wielu amatorów smażonych filetów. Jak usmażyć dorsza, aby jego mięso pozostało smaczne i kruche? W pierwszej kolejności należy zacząć od opłukania ryby w zimnej wodzie. 

Dorsza trzeba smażyć na rozgrzanej patelni. W tradycyjnej wersji używamy oleju rzepakowego. Jednak tym razem spróbuj wykorzystać masło klarowane, które doda rybie ciekawych akcentów smakowych. Dorsz z patelni to szybki wariant na pyszny obiad, ponieważ smaży się go zaledwie od trzech do czterech minut z każdej strony.

Kiedy dorsz jest gotowy? Pierwszą oznaką tego, że rybę trzeba zdjąć z patelni, jest zmiana koloru na biały. Unikaj przesmażenia mięsa oraz zbyt długiego trzymania go na rozgrzanej patelni. Taki zabieg może zniweczyć marzenia o delikatnej rybie i sprawić, że dorsz stanie się suchy jak wiór.

Zobacz: Dorsz w panierce z surówką z kiszonej kapusty

Dorsz z piekarnika

Dorsz pieczony ma wielu amatorów. Nic dziwnego, ponieważ ten sposób jego obróbki nadaje mu ciekawej chrupkości. Dorsz z piekarnika to idealne danie do zaserwowania podczas rodzinnego obiadu lub zabłyśnięcia przed znajomymi. Przepis jest banalnie prosty i zajmuje jedynie 20 minut, więc nawet najbardziej niedoświadczeni kucharze sobie z nim poradzą.

Do przygotowania dorsza z piekarnika potrzebujesz filetów rybnych, soku z cytryny, dobrej jakości masła, świeżej bazylii, soli i pieprzu oraz nieco czosnku. Dodatek bazylii i kwaśnej cytryny daje bardzo orzeźwiający posmak, który świetnie wpisze się w sezon letni.

Wersję pieczoną zaczyna się od umycia i przygotowania filetów. Natrzyj je przyprawami oraz solą i pieprzem. Następnie skrop rybę cytryną. Jeśli lubisz czosnek, wetrzyj go w rybę lub pomiń ten krok całkowicie. Wyłóż blaszkę folią aluminiową i ułóż na niej filety.

Masło warto zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać nimi rybę, dzięki czemu składnik równomiernie się na niej rozprowadzi. Posyp dorsza świeżą bazylią i piecz go przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach - pyszny dorsz pieczony gotowy!

Polędwica z dorsza

Czym jest polędwica z dorsza? Polędwicą nazywana jest grubsza część tradycyjnych filetów z dorsza. Nie chce ci się gotować lub nie masz na to czasu? Polędwica z dorsza to idealna opcja na szybki niedzielny obiad.

Umyj i osusz polędwiczki, a następnie ułóż je obok siebie na papierze do pieczenia. Natrzyj je solą i skrop sokiem z cytryny. Jako przyprawy możesz użyć swoich ulubionych produktów albo gotowej mieszanki do ryb.

Na każdej polędwiczce połóż gruby kawałek dobrej jakości masła, a na nim po plasterku cytryny, co doda potrawie ciekawego kwaskowatego posmaku. Najważniejszym krokiem przepisu jest szczelne zamknięcie polędwiczek w folii aluminiowej i umieszczenie ich w naczyniu żaroodpornym.

Użycie folii aluminiowej w ten sposób stworzy szczelnie zamknięty obieg powietrza, który w rezultacie da bardzo soczyste i kruche mięso - palce lizać! Ile piec takie polędwiczki? Wystarczy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Dorsz czarny

Czarniak, zwany również dorszem czarnym, to idealna opcja dla osób, którym zależy na produktach bogatych w białko. Jego nazwa pochodzi od koloru wnętrza jamy gębowej, która jest ciemna niczym smoła. Na delikatny smak ryby ma wpływ wiele czynników, w tym środowisko lęgowe w czystych i zimnych wodach Morza Barentsa i Morza Północnego.

Mięso dorsza czarnego cechuje niska zawartość tłuszczu utrzymująca się na poziomie jednego procenta. Dzięki obecności w tej odmianie ryby wielu aminokwasów egzogennych dorsz czarny stanie się smakowitą alternatywą dla dań opartych na mięsie wołowym i drobiowym.

Wysokie stężenie kwasów omega-3 w dorszu czarnym to sprawdzona profilaktyka dla twojego układu krążenia. Ponadto zawarte w nim witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na funkcje kognitywne i rozwój mózgu. Dlatego właśnie ryba ta jest produktem szczególnie polecanym dla dzieci i młodzieży oraz osób aktywnych fizycznie.

Poznaj najlepsze przepisy na dania z dorszem:

1. Dorsz na parze

 Dorsz na parze Zobacz przepis

Jak zrobić dorsza na parze? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczony dorsz

 Pieczony dorsz Zobacz przepis

Jak upiec dorsza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dorsz w pomarańczach

 Dorsz w pomarańczach Zobacz przepis

Dorsz na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dorsz curry z makaronem chińskim

 Dorsz curry z makaronem chińskim Zobacz przepis

Dorsz z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dorsz z piekarnika

 Dorsz z piekarnika Zobacz przepis

Dorsz z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dorsz na cytrynowym risotto

 Dorsz na cytrynowym risotto Zobacz przepis

Dorsz na cytrynowym risotto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dorsz w śmietanie

 Dorsz w śmietanie Zobacz przepis

Dorsz w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dorsz po krymsku

 Dorsz po krymsku Zobacz przepis

Dorsz po krymsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placuszki z dorszem

 Placuszki z dorszem Zobacz przepis

Placuszki z dorszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sajgonki z dorszem

 Sajgonki z dorszem Zobacz przepis

Sajgonki z dorszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Dorsz z piekarnika

 Dorsz z piekarnika Zobacz przepis

Dorsz z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych polskich ryb. Zbije ciśnienie i cholesterol, powstrzyma anemię »

Co na obiad? Sprawdzone przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 34

>60 min
5
Ciasta Tort Esterhazy

Nasz popisowy tort świąteczny. Recepturę tortu Esterhazy zawdzięczamy węgiers...

Odsłon: 555

30 min
6
>60 min
7
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 97

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

0
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0