Drobne błędy, które każdy popełnia w czasie gotowania

Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz któryś z tych błędów.

W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić!

Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania.

1. Źle gotujemy makaron

W przypadku gotowania makaronu powinniśmy stosować się do rad udzielanych nam przez Włochów - w końcu któż zna się na nich lepiej? Przede wszystkim, pamiętajmy aby makaron gotować w odpowiedniej ilości wody - zazwyczaj jest to litr na każde sto gram makaronu. Musimy też bardzo uważać, by go nie rozgotować, gdyż wówczas traci większość swoich właściwości odżywczych oraz staje się znacznie bardziej kaloryczny. W tym wypadku najlepiej zdać się na wskazówki podane przez producenta na opakowaniu. Warto również wiedzieć, że wbrew obiegowej opinii, po ugotowaniu makaronu nie powinniśmy przelewać go zimną wodą, ani dodawać do niego tłuszczu - w ten sposób sprawimy tylko, że sos będzie z niego spływał, a nasz posiłek stanie się zdecydowanie mniej apetyczny.

Z pewnością wielu z was borykało się z problemem panierki, która zamiast na kotlecie, zostawała na patelni. Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja, najprawdopodobniej zapomnieliście o jednym bardzo ważnym składniku. Mowa oczywiście o mące. Jeśli oprószycie nią mięso, a dopiero potem obtoczycie je w jajku i bułce tartej, możecie mieć pewność, że panierka pozostanie tam gdzie być powinna.

Pobierz aplikację smaker

Wybór odpowiedniego oleju wcale nie jest prostą sprawą. Nie każdy dobrze wpływa na nasze zdrowie, podobnie jak nie każdy nadaje się do smażenia lub spożywania na zimno. Kluczowa w tym wypadku jest tzw. temperatura dymienia - im wyższa, tym więcej zniesie olej. Pamiętajcie, że danie przygotowane na złym oleju, może być nie tylko niesmacznie, ale nawet niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Nie ma nic gorszego od źle przyprawionych potraw. Dotyczy to zarówno tych, których nie doprawiliśmy, jak i tych przyprawionych za bardzo. W gotowaniu, jak w mało której dziedzinie życia, istotny jest umiar. Czasem warto powstrzymać się od wsypywania do garnka wszystkich przypraw, jakie akurat mamy pod ręką, gdyż w efekcie zaserwujemy bliskim potrawę o przedziwnym smaku. Co więcej, bardzo prawdopodobne, że większość naszych dań będzie smakować tak samo.

Zachowując umiar, unikniemy również sytuacji, gdy dodane przez nas przyprawy stłumią naturalny smak produktów, który przecież powinien być najważniejszy. Warto również pamiętać, że w przypadku gdy stosujemy świeże zioła, powinniśmy zawsze dodawać je pod koniec gotowania, inaczej nic nie pozostanie nam ani z ich pięknego koloru, ani z aromatu.

Pobierz aplikację smaker

Często staramy się sprawić, by wykorzystywane przez nas przepisy były zdrowsze, zawierały mniej kalorii lub odpowiadały zawartości lodówki. W związku z tym, zaczynamy ingerować w przepis. Jeśli to przepis na sałatkę czy zupę - wszystko w porządku, powinno się udać. Jeśli jednak planujemy upiec ciasto... No cóż, pieczenie nie jest dobrym miejscem na eksperymenty. Zamiana masła na olej czy cukru na słodzik może skończyć się kulinarną klęską. Lepiej poszukać po prostu innego przepisu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0