Dwukolorowe bagietki z suską sechlońską - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Bagietki są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Dodatek śliwki, nadaje im specyficzny aromat i podkreśla smak pieczywa.

Fot. Materiały partnera

Ciasto ciemne
300 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
60 g susek sechlońskich
20g słodu jęczmiennego ciemnego barwiącego
8 g drobnej soli morskiej
4 g drożdży SAF instant
300 g wody

Wymieszać mąkę pszenną i orkiszową. Słód rozmieszać z wodą za pomocą rózgi. Dodać drożdże. Wsypać obie mąki i dodać sól. Wyrobić ręcznie. Gdy ciasto będzie już gotowe do garowania, dodać pokrojone suski sechlońskie. Garować ok. 2 godziny, składając ciasto co 20-30 minut.

Ciasto jasne
400 g mąki pszennej typ 500
4 g drożdży SAF instant
8 g drobnej soli morskiej
270 g wody

Z powyższych składników wyrobić ciasto jasne. Garować i przekładać tak jak ciasto ciemne w tym samym czasie. Gdy ciasta będą gotowe, połączyć według poniższych instrukcji.

Montaż

Podzielić oba ciasta na 4 równe części. Wstępnie złożyć i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut. Blat lekko podsypać mąką. Rozłożyć ciasta na prostokąty. Cztery prostokąty ciasta jasnego przykryć czteroma prostokątami ciasta ciemnego tak, aby idealnie się pokrywały. Na spodzie ma być ciasto jasne, a na górze ciemne.

Naciągając ciasta, zwinąć je w rulon i nadać kształt bagietek odpowiedni do formy. Formę wysmarować tłuszczem. Bagietki ułożone na formie garować przez jeszcze ok. 20 minut. Oprószyć mąką. Naciąć.

Piec w zaparowanym (przez pierwsze 15 sekund), nagrzanym do 240°C piekarniku przez 15 do 20 minut. W ¾ czasu pieczenia zsunąć bagietki z formy bezpośrednio na szamot i piec dalej.

UWAGA: zabrania się podsypywania mąką podczas pracy z ciastem. Mąki do podsypywania można użyć dopiero przy składaniu bagietek, i to z umiarem!

Dodatki do bagietek

Rillette z makrelą

250 g makreli wędzonej
1 duża łyżka musztardy „à l'ancienne"
serek śmietankowy
1 szalotka
1 cytryna
50 g masła
szczypiorek
pieprz kolorowy

Obrać makrelę. Dodać serek, musztardę, posiekaną szalotkę, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Przyprawić do smaku.

Pasztet z kurzych wątróbek

250 g wątróbek drobiowych
50 g masła klarowanego
2 szalotki
1 ząbek czosnku
szczypta posiekanego świeżego rozmarynu
łyżka brandy
sól, pieprz
cukier
4 jabłka
pieprz czarny w ziarnach

Na głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić wątróbki. Smażyć przez kilka minut tak, by ze wszystkich stron były ścięte. Dolać brandy, dodać sól i pieprz, zdjąć z ognia. Wyjąć wątróbki i zmiksować blenderem.

Na tej samej patelni podsmażyć szalotki do miękkości. Posłodzić do smaku. Wrzucić rozmaryn i zgnieciony czosnek. Dodać do zmiksowanych wątróbek i jeszcze raz zmiksować.

Obrać jabłka i dusić do miękkości. Posłodzić, dodać tłuczony czarny pieprz. Dodatki nałożyć do słoiczków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2