Gazpacho - proste danie w sam raz na upały

Danie wywodzące się z Półwyspu Iberyjskiego, które swoją historią sięga aż do średniowiecza. Jak przez lata ewoluował przepis na tę niezwykłą zupę oraz w jakim wydaniu jest najsmaczniejsza?

Fot. 123RF/Picsel

Hiszpańska zupa serwowana na zimno, która przed podaniem wymaga porządnego schłodzenia. Najlepiej sprawdza się w ciepłe, słoneczne dni. Jest lekkostrawna, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Skąd pochodzi i jak ją przygotować?

Początki przyrządzania gazpacho

Pierwsze receptury na gazpacho składały się z trzech głównych składników, do których zaliczamy: chleb, oliwę oraz czosnek. Dla lepszego smaku doprawiano ją solą i octem winnym. Ze względu na brak dostępu do innych produktów, w pierwszych recepturach nie odnajdziemy pomidorów, papryki, ani innych świeżych warzyw, bez których obecnie nie wyobrażamy sobie tego przepisu. Etymologia nazwy tego dania do dziś nie jest do końca wyjaśniona. Słowo to może pochodzić od łacińskiego "caspo", co po przetłumaczeniu znaczy "drobne kawałeczki" lub od arabskiego wyrażenia oznaczającego "nasączony chleb". Mimo różnic występujących w źródłach podawanych przez badaczy możemy domniemywać, że pierwotne receptury na tę potrawę mogą przypominać jej współczesną wersję.

Co odpowiada za smak zupy?

Ze względu na niski stopień skomplikowania i małą liczbę składników zawartych w przepisie, z przyrządzeniem gazpacho powinien poradzić sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Wystarczy trzymać się kilku prostych wytycznych.
Najbardziej istotnym aspektem, na jaki należy zwrócić uwagę, jest odpowiedni dobór składników oraz sposób ich połączenia. Kluczowym produktem, bez którego obecnie nie wyobrażamy sobie gazpacho, są oczywiście pomidory. W szczycie sezonu najlepiej skorzystać z dojrzewających w słońcu świeżych warzyw. Jeśli napotkacie problem z ich dostępnością, możecie zastąpić je tymi z puszki. Kolejnym składnikiem, bez którego nie wyobrażamy sobie gazpacho, są ogórki. Te bez problemu powinniśmy dostać w niemal każdym sklepie spożywczym. Sprawdzą się tutaj zarówno gruntowe, jak i szklarniowe. Warto pamiętać również o papryce, która może wystąpić w różnych wersjach kolorystycznych. To, jaką wybierzecie, zależy wyłącznie od waszych preferencji. Produktami odpowiadającymi za wyrazistość smaku są: czosnek, cebula oraz ocet. Ich dodatek nada zupie odpowiedniej ostrości i niepowtarzalnego aromatu.

Ostatnim elementem jest pieczywo. W tej roli cudownie sprawdzi się bagietka pokrojona w mniejsze kawałki i podsmażona na złoty kolor na patelni z oliwą.

Sposoby serwowania

Gotową zupę należy wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W upalne dni warto dorzucić do niej kilka kostek lodu. Możemy ją podawać w talerzach, salaterkach lub szklankach. Pięknie prezentuje się posypana grzankami lub udekorowana kawałkami świeżych warzyw.

 

1. Gazpacho z chili

Fot. facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Gazpacho z pikantnymi grzankami

Fot. KingMazur na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Gazpacho z oliwkami i peperoncino

Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Gazpacho z kawałkami warzyw pokrojonych w kostkę

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Żółte gazpacho

Fot. facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4