"Gotuję ,nie marnuję": Truskawki w oryginalnym wydaniu

Truskawki to owoce pozbawione wad, chętnie wiążą się w rozmaite duety. Jesteście ciekawi, co można z nich przygotować oraz na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu?

Fot. materiały prasowe/Ipla

W deserze kuszą oprószone pieprzem i skąpane w sosie balsamicznym dodają daniu pożądanej pikanterii.

Mogą odegrać główną rolę w zupie i koktajlu, chętnie dadzą się wmieszać w maślane ciasto.

Są soczystą bazą do gorącego crumble i pełnych ochłody sorbetów.

Truskawki koniecznie trzeba zamknąć w słoiku i schować na spiżarnianych półkach.

Zimą łyżeczka konfitury dodana do herbaty skutecznie nas rozgrzeje i przywoła najcieplejsze wakacyjne wspomnienia.

Sezon bez truskawek nie ma sensu, jeść je można bez wyrzutów, bo 100 gram to niespełna 30 kalorii. Z dodatkami można poszaleć, truskawki mają słabość do eksperymentów.

Przepis na bruschettę z truskawkami, pieprzem i sosem z szypułek

Składniki:

  • kilka świeżych truskawek
  • 2 łyżki oliwy
  • ocet balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • kilka kromek najlepiej czerstwego pieczywa
  • opcjonalnie ulubiony ser pleśniowy, kozi
  • łyżka płatków migdałowych lub orzechów
  • sok ze świeżych pomarańczy
  • mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Truskawki umyj i usuń szypułki, które następnie zblendujesz. Nic się nie marnuje! Owoce pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki. Dodaj pieprz, sól, oliwę i ocet balsamiczny. Zostaw na kwadrans.
W tym czasie kromki chleba skrop oliwą, zgrilluj na patelni, w piekarniku lub tosterze. Na gorącym chlebie ułóż truskawki (kawałki sera opcjonalnie) i polej sosem z szypułek.

Sos z szypułek:
Do blendera przełóż miętę, dodaj szypułki, sok oraz skórkę z pomarańczy. Dodaj 2 łyżki oliwy. Zmiksuj całość, potem dopraw sos solą i pieprzem. Polej nim truskawki.

Przepis na gazpacho truskawkowe

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 200 g arbuza bez pestek
  • mała papryczka chilli
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii plus kilka listków do dekoracji
  • sok z limonki i skórka z limonki
  • łyżka miodu/cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

Truskawki umyj, arbuza wypestkuj i pokrój w kostkę. Nie wyrzucaj pestek, tylko upraż je na suchej patelni. Dodaj posiekane chilli, bazylię, sok z limonki i zmiksuj wszystko na gładki mus. Możesz dosłodzić miodem lub cukrem. Wstaw zupę do lodówki na co najmniej 3 godziny - im dłużej, tym lepiej. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami bazylii, kroplami octu balsamicznego, pestkami arbuza i skórką z limonki.

Przepis na błyskawiczne lody truskawkowe

Składniki:

  • 2 zamrożone banany
  • pół szklanki truskawek
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy miód. Lody można nakładać do wafelków i posypywać prażonymi migdałami.

TIP zero waste, czyli nie marnujemy - gotujemy!

Mycie truskawek z usuniętymi szypułkami pod bieżącą wodą wypłukuje niektóre z ich cennych składników odżywczych. W ten sposób owoce tracą mocny smak.

Szypułki do zjedzenia

Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten wyrównuje też poziom cukru we krwi.
Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor.

Jak wybierać dobre truskawki?

Warto zwrócić uwagę, czy owoce mają wszystkie elementy w nienaruszonym stanie - szypułki, liście. Pleśń dyskwalifikuje nawet najbardziej dorodne truskawki.

Mrożenie z troską o zachowanie kształtu

Żeby truskawki zachowały kształt najpierw po umyciu i osuszeniu, trzeba je ułożyć obok siebie na tacce, włożyć do zamrażarki i dopiero, gdy się zamrożą, przesypać do pudełka. Dzięki temu zabiegowi nie posklejają się.

Patent na dżem truskawkowy bez cukru z pektyną z ogryzków

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki soku jabłkowego

Pektyna:

  • skórki i ogryzki z 6 jabłek
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Skórki jabłek i ogryzki przełóż do garnka. Wlej wodę, tak by przykryła skórki. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Potem zmiksuj wszystko i przecedź zawartość musu przez sitko. Gotowy zagęszczacz możesz zapasteryzować lub zamrozić.
Truskawki umyj, całe przełóż do garnka. Wlej sok jabłkowy, dodaj zrobioną pektynę oraz sok z cytryny. Gotuj dżem na małym ogniu przez 30-40 minut. Gorący przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Najwygodniej zakręcone słoiki z dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 115 stopni. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

3 powody, dla których warto jeść truskawki

  • Truskawki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy oraz witaminy: A, E i te z grupy B.
  • W ich składzie znajdziemy też pektynę, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Przyspiesza on przemianę materii .
  • Są niskokaloryczne. 100g to tylko 29 kcal. Mają też niski indeks glikemiczny.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 45

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

7
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5