Goździki

Goździki są suszonymi pączkami tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa goździkowego (goździkowca wonnego lub aromatycznego). W tradycyjnej medycynie służyły za środek na bóle zębów. W III w.p.n.e. chiński cesarz wymagał, aby każdy, kto z nim rozmawia żuł je wcześniej dla odświeżenia oddechu.

Bez goździków nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Fot. 123RF.COM/PICSEL


Goździki to przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie piernika - do ciasta wykorzystujemy je w wersji zmielonej. W różnego rodzaju pieczeniach, a szczególnie w dziczyźnie, stosuje się je w całości. Ich lekko pikantny smak i aromat dodaje charakteru różnym potrawom i napojom.


W nadmiarze są śmiertelnie niebezpieczne

Eugenol, stanowiący większość olejków eterycznych zawartych w goździkach, w nadmiernych ilościach może mieć działanie toksyczne. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci - olejek goździkowy może doprowadzić kilkulatka nawet do stanu bliskiego śmierci. Stosowanie goździków do potraw - czy to w całości, czy w formie zmielonej - nie wymaga jednak takich ilości, by były one szkodliwe. Olejki eteryczne to ok. 19-25 proc. suszonych goździków.


Antyodżywcze ale...

W goździkach znajdują się też garbniki roślinne (taniny), które są uznawane za substancje antyodżywcze, czyli utrudniające wchłanianie. Ale ich pozytywny lub negatywny wpływ zależy od tego, skąd taniny pochodzą (a ich źródłem są herbata, wino oraz wiele owoców z wyjątkiem cytrusów), i w jakiej dawce są stosowane. W roślinach działają one odstraszająco na insekty. Okazuje się, że w badaniach, taniny pozyskane z goździków wykazują działanie przeciwgrzybicze w przypadku Candida albicans. Substancje zawarte w olejku goździkowym mają również działanie antybakteryjne (przebadano m.in. gronkowca złocistego i pałeczki salmonelli), przeciwwirusowe, a nawet przeciwpasożytnicze.


Wymiatają wolne rodniki?

Taniny oraz inne substancje obecne w goździkach mają działanie przeciwutleniające. Oznacza to, że zwalczają wolne rodniki, korzystnie wpływają na zdrowie układu krwionośnego. Na razie większość badań była prowadzona in vitro, czyli poza organizmem. Nie wiadomo więc na pewno, jak „zachowują się” w naturalnych warunkach.


Do czego najlepiej wykorzystywać goździki?

Goździki świetnie sprawdzają się w daniach mięsnych. Wbija się je w mięso przed pieczeniem, aby uzyskać intensywniejszy smak i aromat.

Goździki świetnie komponują się z przyprawami korzennymi - imbirem, kardamonem, cynamonem, kurkumą, gałką muszkatołową. Po zmieleniu są składnikiem chińskiej przyprawy pięciu smaków (razem z cynamonem, pieprzem syczuańskim, anyżem i mieloną kozieradką) oraz przyprawy do piernika.

Goździki w całości dodawane są do grzanego piwa i wina. Nie obejdzie się bez nich także wigilijny susz.


Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
G Hartnoll, D Moore, and D Douek „Near fatal ingestion of oil of cloves” [w:] „Arch Dis Child” 1993.
Li-Ming Bao, Eerdunbayaer, Akiko Nozaki, Eizo Takahashi, Keinosuke Okamoto, Hideyuki Ito, Tsutomu Hatano „Hydrolysable Tannins Isolated from Syzygium aromaticum: Structure of a New C-Glucosidic Ellagitannin and Spectral Features of Tannins with a Tergalloyl Group” [w:] „Heterocycles” 2012.
Anna Kędzia, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Łukasz Lassmann, Barbara Kochańska, Aida Kusiak, Alina Gębska, Anna Wojtaszek-Słomińska „Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego” [w:] „Postępy Fitoterapii” 2014.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 58

15 min
2
30 min
0
30 min
1

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 897

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 322

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11