Grillowe nawyki, które musisz porzucić

Grill to najlepszy sposób przygotowywania jedzenia w gorące dnia. Zanim jednak wrzucicie na ruszt kolejną porcję mięsa, sprawdźcie, czy nie popełniacie któregoś z tych błędów.

Sezon grillowy trwa w najlepsze - większość z nas zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie pieczoną kiełbasę. Niestety, przygotowując potrawy na grillu, bardzo często zdarza nam się popełniać błędy, które w znaczący sposób mogą odbić się na naszym zdrowiu. Co gorsza, wiele z nich weszło nam w nawyk i nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nie powinniśmy gotować w ten sposób. Oto kilka najczęstszych błędów, które większość z nas popełnia przygotowując obiad z grilla.


1. Nie rozgrzewamy grilla

W czasie grillowania obowiązuje dokładnie ta sama zasada, co w przypadku smażenia. Nigdy nie powinniśmy kłaść mięsa na zimny lub zbyt słabo rozgrzany ruszt, gdyż trudniej będzie nam uzyskać odpowiednią karmelizację, a nasz posiłek może okazać się przesuszony i gumowaty. Dobrym zwyczajem jest pozostawienie grilla do nagrzania przez około 20-30 minut.

Teoretycznie, ta porada może wydawać się logiczna, jednak to tylko teoria. Dzięki tej metodzie możemy rozpoznać jedynie, czy nasz grill jest ciepły lub nie. Bez dodatkowych narzędzi nie dowiemy się niczego więcej, a już z pewnością nie tego, czy temperatura grilla jest na tyle wysoka, by móc bez przeszkód położyć na nim mięso. Precyzyjne określenie stopnia rozgrzania rusztu lub patelni jedynie na podstawie dotyku jest niezwykle trudne i wymaga sporego doświadczenia. Co więcej, warto wziąć pod uwagę fakt, że na błędne określenie temperatury może mieć wpływ wiele czynników, takich jak chociażby indywidualna wrażliwość na ciepło.

Pobierz aplikację smaker

Posmarowanie grilla olejem z pewnością nie jest dobrym pomysłem, mimo że takie sugestie można znaleźć nawet w niektórych książkach kucharskich. Zapanowanie nad temperaturą grilla nie jest łatwym zadaniem, co sprawia, że bardzo trudno jest wyłapać moment, w którym olej na ruszcie przekroczy tzw. temperaturę dymienia. Jeśli to się stanie, tłuszcz zaczynie się palić, a na naszym grillu wytworzą się szkodliwe i rakotwórcze związku, które w efekcie przenikną do naszego jedzenia.

Z pewnością każdy z was doskonale zna ten scenariusz: spędzasz mnóstwo czasu na przygotowywaniu idealnych szaszłyków, tymczasem tuż po położeniu na grillu patyczki zaczynają się palić, zanim mięso zdąży się upiec. W efekcie zajadasz zwęglone kawałeczki drewna lub wyjadasz tylko na wpół upieczone warzywa. A wszystko przez to, że zapomniałeś wcześniej namoczyć patyczki do szaszłyków. To wyjątkowo prosty trik, który pozwoli ci uniknąć kulinarnej wpadki.

Pobierz aplikację smaker

Słyszałeś o tym, że w trakcie pieczenia ciasta nie powinieneś otwierać piekarnika? Dokładnie taka sama zasada obowiązuje w przypadku grillowania. Podnosząc pokrywę, wypuszczasz gorące powietrze, dzięki któremu mięso się piecze. Zbyt częste podglądanie może sprawić, że twój obiad spali się z zewnątrz, zanim całkowicie ugotuje się w środku.

Ten dosyć popularny mit opiera się na przekonaniu, że obsmażenie mięsa na grillu przed dalszą obróbką, zadziała niczym uszczelka, która w magiczny sposób zamknie w nim wszystkie smakowite soki. Niestety, nie jest to do końca prawdą. Owszem, tak przygotowane mięso może nam smakować bardziej, gdyż w ten sposób na jego powierzchni tworzy się apetyczna, chrupiąca skórka. Jednak warto sobie uświadomić, że tzw. soki w mięsie to w znacznej części woda, która chcąc nie chcąc, zawsze z niego wypłynie podczas podgrzewania - a im dłużej to robimy, tym mniej ich zostanie. Dlatego też prawdziwym sekretem przygotowania soczystego mięsa nie jest jego wcześniejsze obsmażenie, a zachowanie odpowiedniego czasu pieczenia, który sprawi, że mięso nie będzie ani wysuszone, ani surowe.

Pobierz aplikację smaker

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
12
60 min
3
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 119

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2