Gruzin w Hiszpanii - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Justyna.

Ciasto

400 ml wody
50 g świeżych drożdży
2½ łyżeczki cukru
800 g mąki pszennej (typ 450)
½ łyżeczki soli
mąka do oprószenia stolnicy

Farsz

400 g sera feta
300 g sera ricotta
250 g żółtego sera (np. cheddar)
200 g kiełbasy chorizo

Złożenie

2 jajka
1 pęczek szczypiorku (opcjonalnie)

Ciasto

Wodę podgrzać do temperatury około 40°C (ma być ciepła) i rozpuścić w niej świeże drożdże. Następnie dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozczyn z drożdży i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto, wyrobić je rękoma do momentu, aż będzie jędrne i miękkie. Podzielić je na dwa kawałki, a następnie rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.

Farsz

Rozdrobnić widelcem fetę i ricottę. Dodać żółty ser i chorizo.

Złożenie

Na środek rozwałkowanego ciasta wyłożyć rozdrobnione sery i pozostałe dodatki. Boki ciasta zrolować do środka i połączyć brzegi (mają powstać łódki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut (grzanie góra-dół). Wyjąć i na każdy z placków wbić jajko. Ponownie wstawić do piekarnika, piec do momentu aż białko się zetnie (około 2 minut). Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 67

60 min
3
60 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4