Hiszpańskie smaki

Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie.

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku Hiszpanię odwiedzają tysiące Polaków, spragnionych słońca i smakowitych potraw.

Jak jedzą Hiszpanie?

W Hiszpanii liczy się nie tylko sam fakt spożywania posiłku. Równie istotna jest atmosfera, która panuje przy stole. Hiszpanie rzadko jadają śniadania w domu, popularnym zwyczajem jest wychodzenie do pobliskich barów, by wypić kawę i zjeść lekki posiłek. Po kilku godzinach od śniadania zwykle spożywa się lunch, a dopiero późnym wieczorem, ze względu na upał, kolację w rodzinnym gronie.

Czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska?

Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, a to, co znajdziemy na talerzu, zależy od tego, do którego regionu się wybieramy. W północnej Hiszpanii dominują ryby i owoce morza łowione w Atlantyku. Tamtejsze gospodarstwa słyną z produkcji mleka oraz wybornych serów, które warto przywieźć ze sobą do Polski.

Na wschodzie i południu kraju bez trudu zauważymy wpływy innych kultur. Kuchnię tego regionu przez wieki kształtowali Arabowie, dlatego w serwowanych tutaj potrawach znajdziemy dużo orientalnych akcentów, takich jak oliwki, cytryny, migdały lub szafran. Stąd też w kuchni hiszpańskiej znajdziemy sporo potraw z ryżu, który rzadko pojawiał się na innych, europejskich stołach.

W sercu Hiszpanii najchętniej jada się mięso, głównie dziczyznę. Tam także powstają wyjątkowe wędliny dojrzewające, będące chlubą lokalnej kuchni.

Regionalne dania i przekąski

Galicja

Słynie z potraw przyrządzanych na bazie ryb i owoców morza. Oprócz całej gamy świeżych ryb, warto spróbować tamtejszego specjału, czyli pulpo a feira - smażona ośmiornica. Podawana jest ona z lokalnymi pimientos del padron, małymi zielonymi papryczkami. Z nadziewanych serem i usmażonych papryczek powstaje również typowa hiszpańska przekąska, czyli tapas. Dużą popularnością w tym regionie cieszą się empaniady. Są to mniejsze lub większe pierogi z rozmaitymi farszami rybnymi i mięsnymi. Na deser w Galicji warto skosztować tartę de Santiago - delikatne ciasto migdałowe.

Katalonia

Wybierając się do Katalonii powinniśmy się przygotować na prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ryby, owoce morza, warzywa, cytrusy, oliwki, wino - tu najlepiej poczujemy śródziemnomorski klimat. Tradycyjna katalońska kuchnia oferuje dania, których znaczącym składnikiem jest pan, czyli chleb. Najlepszym tego przykładem jest pa amb tomaquet - smażony chleb posmarowany sosem z pomidorów, czosnku oraz oliwy. Serwuje się tu również wiele dań z makaronu i ryżu. Dużą popularnością cieszą się gulasze, które choć stanowią danie jednogarnkowe, rozbijane są na trzy posiłki. Najpierw podaje się wywar z gulaszu jako zupę, następnie danie główne w postaci mięsa, a na koniec duszone warzywa. Po obiedzie nie sposób się oprzeć kremowi katalońskiemu - deser podobny do creme brulee.

Kastylia

Również w Kastylii chętnie spożywa się gulasze, jak też leguminy i zawiesiste zupy. Na talerzach króluje dziczyzna w przeróżnych odsłonach. Ten region słynie z upraw krokusów, z których uzyskuje się cenny szafran. Jest on dodawany do licznych potraw w Hiszpanii, na przykład do paelli. Na zboczach wypasane są owce manchega, z których mleka produkuje się dumę Hiszpanii - ser queso manchego. Ser ten jest twardy i ma specyficzny smak, oczywiście można nabyć go w różnych fazach dojrzewania. Stanowi ważny dodatek do regionalnych dań. Jednym z przykładów jest migas, czyli potrawa z okruszków chleba, kiełbasy chorizo, czosnku i sera manchega.

Andaluzja

Panują tu idealne warunki do hodowania owiec i kóz na żyznych, górskich terenach. Zapewniony jest też dostęp do wszelkich bogactw morza, co oczywiście znacząco wpływa na regionalną kuchnię. Nie wyjeżdżaj z Hiszpanii dopóki nie spróbujesz regionalnego specjału - szynki jamon iberico. Wśród hiszpańskich tapas zdecydowanie jeden z faworytów. Idealnie komponuje się jako przekąska do większości napojów alkoholowych. Ma głęboki, aromatyczny smak. Podawana jest w postaci cieniutkich plasterków, dzięki czemu można najlepiej uchwycić jej niepowtarzalny smak. Oprócz szynki z mięsa świń iberyjskich produkuje się również kiełbasę chorizo i kaszankę morcilla. Ta wieprzowina jest uznawana za tak cenną, że jada się również mniej typowe części świń. Z wędzonych uszu powstają tapas, ogony i jelita dodawane są do gulaszy. Typowe dania dla tego regionu to paella i gazpacho przyrządzone w sposób andaluzyjski.

Co warto zjeść w Hiszpanii?

Śniadanie

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jednak nie w Hiszpanii. Hiszpanie rzadko decydują się na spożywanie śniadania, częściej piją tylko szybką kawę. Ci, którzy jedzą pierwszy posiłek rano, delektują się nim najczęściej na słodko. Mogą to być ciasteczka maczane w kawie, w przypadku dzieci - kakao, croissant lub innego rodzaju słodkie babeczki, czyli magdalenas, bądź typowe hiszpańskie churros, zanużane w czekoladzie. Zdrowszą alternatywą jest pa amb tomaquet, smażona bagietka, posmarowana sosem z pomidora, czosnku i oliwy z oliwek.

Obiad

A raczej lekki lunch, je się podczas siesty. Raczej nie ma zwyczaju spożywania dużych, zapychających dań. Niektórzy wracają z pracy do domu, by zjeść posiłek, inni decydują się by wybrać coś z oferty restauracji. Często bary, podobnie jak w Polsce, serwują dania dnia, które można zakupić w przystępnej cenie. Decydują się na takie danie mamy okazję poznać regionalne smaki Hiszpanii.

Kolacja

Ze względu na upał, który panuje cały dzień, przyjemność wspólnego ucztowania i biesiadowania zostawia się na późny wieczór. Wtedy dopiero zaczyna się fiesta. Ciężko się najeść małym śniadaniem i lekkim obiadem, dlatego kolacja jest bardzo obfita. W zależności od regionu spożywa się różne odmiany paelli, gazpacho, gulaszy, dań z mięsem, owocami morza, makarony, ryż. Pod koniec dnia spożywa się też najwięcej alkoholi, do których chrupie się zakąski - tapas.

Napoje i tapas

Tapas to tradycyjne hiszpańskie przystawki, które podaje się najczęściej do trunków alkoholowych. Do najbardziej popularnych przekąsek należy oreja, czyli smażone ucho bawole i patatas bravas - krojone i smażone ziemniaki, podawane z sosem. Jeśli chodzi o napoje to są one często przygotowywane na bazie alkoholu. Oprócz samych piw, czy win Hiszpanie piją: tinto de verano - wino z domieszką wody gazowanej lub innego smakowego napoju gazowanego, calimocho, czyli mieszanka wina i coli, cavę - wino musujące, sangríę, cydr. Jednak nie samym alkoholem Hiszpan żyje. Oprócz trunków, które zawierają alkohol, w Hiszpanii pije się znaczne ilości kawy. Odwiedzając ten kraj koniecznie trzeba spróbować horchatę, czyli orzeźwiający, mleczny napój z migdałów, który idealnie gasi pragnienie podczas upału.

 

Hiszpańska kuchnia jest kolorowa, aromatyczna i bazuje na świeżych, naturalnych składnikach. Swój niepowtarzalny smak dania uzyskują dzięki dużej ilości ziół oraz oliwy z oliwek. Każdy, kto choć raz spróbował tamtejszych potraw, z pewnością będzie chciał odtworzyć je w domu. Jak się okazuje, nasi użytkownicy także kochają kuchnię hiszpańską i bardzo często dzielą się z nami przepisami pochodzącymi z tamtego zakątka świata. Oto kilka potraw, których powinniście spróbować, odwiedzając Hiszpanię.

Paella

Fot. Julka19 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Głównymi składnikami paelli są ryż oraz szafran. Ten ostatni nadaje potrawie charakterystyczny, złoty kolor. W zależności od regionu, jest ona przygotowywana z dodatkiem owoców morza, mięsa królika, drobiu lub warzyw. Całość podsmaża się na dużej, metalowej patelni.

Gazpacho

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto hiszpańska odpowiedź na nasz swojski chłodnik. Gazpacho przyrządza się głównie z pomidorów i papryki z dodatkiem octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Zupa ta może być przygotowana na rozmaite sposoby, jednak najbardziej popularna jest odmiana andaluzyjska.

Tortilla de patatas

Fot. Atka24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czyli pulchny omlet, przygotowywany z ziemniaków i jaj, smażony na oleju z dodatkiem cebuli. Potrawę wyróżnia chrupiąca, złocista skorupka i miękkie, puszyste wnętrze.

Sangria

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjny napój alkoholowy. Jest mieszanką wina i owoców z dodatkiem lodu. Stanowi idealne orzeźwienie w upalne dni.

Sos alioli

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jest gęstym sosem, którego głównymi składnikami są czosnek oraz olej, zmiksowane wraz z jajkami i sokiem z cytryny na gładką masę. To bardzo popularny dodatek do wielu dań. Szczególnie dobrze komponuje się z surowymi warzywami oraz chlebem.

Flan

Fot. Gotujzw na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Flan jest jednym z najpopularniejszych, hiszpańskich deserów. Przypomina nieco pudding lub włoską pana cottę. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników słodkości.

Churros

Fot. Nessie_s na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czyli słodkie pałeczki z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Churros tradycyjnie podaje się z sosem czekoladowym lub karmelowym. Dawniej serwowano je wyłącznie w okresie karnawału, jednak obecnie kupimy je przez cały rok niemal w każdym zakątku Hiszpanii.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Anna Suchecka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 22

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0