Do góry

Newsy

Idealna babka wielkanocna: jak sprawić, by zawsze się udała?

Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta.

Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL

Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę wielkanocną i poczuć satysfakcję z udanego wypieku.

Jakość składników i ich proporcje

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego zarówno używany tłuszcz, jak i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki. Zadbajmy również o ich jakość - jajka powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu, a jeśli chodzi o tłuszcz - najlepiej użyć kostki do pieczenia Kasia. Ogromne znaczenie ma również mąka. Jak się nie pogubić w ogromnym wyborze? Do tego typu wypieków najlepiej sprawdza się mąka tortowa (typ 450), pamiętajmy jednak, że w przypadku babki piaskowej mąkę pszenną mieszamy z mąką tortową w proporcji pół na pół. Dzięki temu nabierze „piaskowej" konsystencji, a więc stanie się sypka. Mąki powinno być dwa razy więcej niż tłuszczu. Nie bez znaczenia jest również jakość cukru - najlepiej wybierać ten drobny (do wypieków), by nie chrzęścił nam między zębami w trakcie jedzenia.

Mieszanie składników

Najpierw rozcieramy samą kostkę do pieczenia Kasia, należy ją odpowiednio napowietrzyć, miksując aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier, a potem żółtka. Suche składniki, czyli mąki i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą w osobnej misce, a do masy przesiewamy je przez sitko, by uniknąć powstawania grudek. Tłuszcz z cukrem możemy miksować długo, ale po dodaniu mąki lepiej poprzestać na tym, by dokładnie połączyć składniki. Długo nie miksujemy również białek, bo piana może opaść, zaprzestańmy, gdy będzie już miała zwartą konsystencję. Masę z żółtkami powoli wlewamy do ubitych białek i delikatnie mieszamy wszystkie składniki łyżką, zgarniając masę od dołu do góry. Ciasto powinno mieć jednolity kolor. Jeśli chcemy dodać do babki bakalie, należy je najpierw obtoczyć w mące, by nie opadły na dno.

Babka wielkanocna z zajączkami na INTERIA.TV.

Pieczenie

Tradycyjną babkę wielkanocną pieczemy w charakterystycznej formie z kominem. Nie zaleca się mocno nagrzewać piekarnika, w wysokiej temperaturze babka może popękać i stracić swój kształt. Najlepiej piec w temperaturze 160°C bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od przepisu, ale najczęściej jest to od 40 minut do godziny. Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia może spowodować opadnięcie ciasta lub powstanie zakalca, lepiej więc tego unikać. Jeśli musimy sprawdzić stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem, zróbmy to po upływie zalecanego w wybranym przepisie czasu pieczenia. Jeżeli babka szybko spiecze się z wierzchu, można na chwilę uchylić drzwiczki i przykryć ją papierem do pieczenia. W ten sposób unikniemy przypalenia i pęknięcia babki.

Wyciąganie z formy

Jeszcze zanim wstawimy babkę wielkanocną do piekarnika, musimy dokładnie nasmarować formę tłuszczem i podsypać mąką. Tak przygotowaną foremkę można na chwilę wsadzić do lodówki, by składniki nie połączyły się z ciastem. Do pieczenia babki przeważnie używa się formy metalowej, jednak obecnie w sklepach dostępne są również silikonowe. Nie trzeba ich smarować tłuszczem ani podsypywać mąką, a dzięki giętkości materiału, łatwiej z nich wydobyć wypieki.

 

Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD

Artykuł powstał we współpracy z marką Kasia.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń