Do góry

Newsy

Jak codziennie zjeść 5 porcji owoców i warzyw?

Dzięki kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wiemy już, że codziennie powinniśmy sięgać po owoce, warzywa i soki. Niestety, wiedza nie zawsze idzie w parze z praktyką.

Na tym polu jest jeszcze sporo do zrobienia, dlatego, dzięki kontynuacji edukacji i przypominaniu o ideach akcji, poznajemy nowe fakty na temat zdrowej, zbilansowanej diety. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo wkomponować w nasze codzienne życie dbałość o to, by owocowo-warzywne porcje zagościły na stałe w naszych jadłospisach i wsparły nas w dbałości o zdrowie. Oto kilka prostych sposobów, które pomogą ci utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe.

Planuj posiłki

Wieczorem zaplanuj posiłki na cały kolejny dzień, uwzględniając 5 porcji warzyw i owoców. Zrób przegląd lodówki i sprawdź, czy masz odpowiedni zapas zdrowych produktów. Unikaj kupowania niezdrowych przekąsek - sam ich widok obniża twoją silną wolę, a to już prosta droga do złamania właściwych zasad. Warto pamiętać, że owoc i warzywo można zastąpić również szklanką soku, talerzem warzywnej zupy lub musem.

Poświęć chwilę na naukę przyrządzania i uatrakcyjnienia potraw. Dużo chętniej sięgniesz po marchewkę czy selera, jeśli pokroisz je w paseczki i podasz ze zdrowym dipem. Warzywno-owocowe menu powinno być pyszne i różnorodne, dzięki czemu unikniesz ochoty zamiany go na coś niezaplanowanego. Na początku planowanie posiłków może być nieco uciążliwe, jednak jeśli wypracujesz w sobie odpowiedni nawyk, po dwóch tygodniach jadłospis będziesz przygotowywać z zamkniętymi oczami.

Każdy sukces zaznacz w kalendarzu

Załóż kalendarz i zaznaczaj w nim każdy dzień, w którym udało ci się zrealizować swoje owocowo-warzywne wyzwanie. Każda szklanka soku i zjedzone owoce lub warzywo to powód do świętowania. W ten sposób będziesz mogła dzień po dniu obserwować swoje postępy. W kalendarzu możesz zaznaczać również, jakie owoce i warzywa jadłaś danego dnia. To dodatkowa motywacja. Kalendarz powieś na lodówce - przypomni ci o zabraniu zdrowych przekąsek do pracy, czy na spacer.

Jeśli uważasz, że kalendarz to przeżytek, możesz prowadzić bloga. Nie powiesisz go wprawdzie na lodówce, ale będziesz mieć do niego dostęp w każdym miejscu i o każdej porze dnia i nocy. To doskonałe miejsce, aby raportować swoje postępy. Dzięki temu, że w Internecie nic nie ginie, będziesz mogła wrócić do tych zapisków, nawet po długim czasie.

W pracy, w szkole, a nawet na imprezie stosuj „przypominajki". Tu możesz posłużyć się prostą aplikacją na telefon, która będzie przypominać ci co kilka godzin, że powinnaś sięgnąć po owoc lub warzywo. Jeśli nie jesteś fanem nowych technologii, ale za to aktywnie korzystasz z tradycyjnego planera, pomiędzy codzienne obowiązki „wciśnij" powiadomienia o kolejnej warzywno-owocowej przerwie.

Miej zdrową przekąskę zawsze pod ręką

Nie daj się wpędzić w spiralę wymówek - to, że nie masz czasu codziennie przyrządzać wyszukanej sałatki albo spędzasz cały dzień poza domem to żaden problem. Najważniejsze jest twoje nastawienie i chęci. Pilnuj swoich zdrowych nawyków, pakując do torebki odpowiednią ilość warzyw i owoców.

Nie zawsze masz możliwość sięgnięcia po świeże jabłko, a jedzenie w tramwaju surowej marchewki może zostać odebrane za lekkie dziwactwo? Na szczęście w takich sytuacjach z pomocą przychodzą soki, które niczym nie ustępują owocom i warzywom (zawierają witaminy, składniki mineralne i różne fitoskładniki, czyli związki roślinne), a przy tym są praktyczne i można je spożywać niemal wszędzie.

Jeśli sięgasz po soki, wybieraj np. te w kartonach. Takie opakowania są lekkie, ekologiczne, bezpieczne i wygodne w użyciu. Dodatkowo zapewniają odpowiednią ochronę produktu. Pasteryzacja zabija niekorzystne bakterie odpowiedzialne za psucie produktu, a karton chroni przed światłem, powietrzem i szkodliwym wpływem otoczenia (bez użycia konserwantów).

Zdrowa porcja

Propagatorem akcji jest KUPS, czyli Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Jej członkowie, jako jedni z pierwszych, zachęcali Polaków do wzbogacenia diety o owoce, warzywa i soki. Głównym celem działań realizowanych w ramach programu jest informowanie o korzyściach wynikających z codziennego spożywania „5 porcji...". Program ten wdraża zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz jest zgodny z zaleceniami Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń