Jak kupić dobre truskawki?

Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy?

Fot. 123RF/Picsel

Czy potrafimy kupować dobre truskawki?

 

Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety poziomka chilijska, bo taką wówczas hodowali Francuzi, była niezwykle trudna w uprawie. Na ratunek przyszedł pewien botanik, który skrzyżował dwa gatunki poziomki - chilijską i wirginijską, pochodzącą z Ameryki Południowej. Eksperymentalne krzaczki obrodziły w duże, czerwone i uwielbiane przez nas dziś owoce.

 

Truskawka to owoc i kapryśny, i leniwy. Nie lubi zimna i nie lubi deszczu, uwielbia za to wylegiwanie się na słońcu, czemu zawdzięcza swój kolor, smak, słodycz i aromat. Jak na razie - ze względu na chłodną i deszczową wiosnę - wszystko wskazuje, że nadchodzący sezon truskawkowy będzie dość ubogi. Jak wybrać dobre truskawki?

 

Po pierwsze krajowe. Pomijając lokalny patriotyzm kulinarny, polskie truskawki są po prostu najlepsze i najświeższe. Nic dziwnego, droga jaką muszą przebyć z pola na stragany jest znacznie krótsza niż z Grecji, Hiszpanii, czy Turcji, bo to z tych krajów pochodzi większość importowanych owoców. A Chiny? Bez obaw - chińskie truskawki spotkamy wyłącznie w postaci mrożonej.

 

Jak rozpoznać krajową truskawkę? Po opakowaniu. Polskie owoce sprzedawane są z tradycyjnych łubianek i na straganach. Zagraniczne znajdziemy w dużych sklepach - w skrzynkach, z odpowiednimi dla danych krajów oznaczeniami oraz w plastikowych pojemnikach. Może uwodzą kształtem i kolorem, ale smakują nijako.

 

Truskawki najprościej jest spróbować, po zwyczajowym pytaniu - czy słodkie? Warto też zwrócić uwagę na kształt i kolor. Dorodne, przypominające swym kształtem diamenty truskawki to klasa extra. Jeśli takie truskawki są równomiernie ubarwione i połyskują w słońcu to możemy mieć pewność, że stoimy przed najlepszymi owocami na targu.

 

Nieregularne kształty, wybrzuszenia, fantazyjne kształty to efekt błędów przy zapylaniu. Bez obaw, jeśli takie truskawki maja ładny kolor - to i w smaku będą dobre. Problem pojawia się przy przebarwieniach - bladych lub zielonych częściach. To znak, że truskawka nie leżakowała odpowiednio długo na słońcu i może być niedojrzała oraz kwaśna. Musimy też uważać na wgniecenia, czy obicia, bowiem są to miejsca, w których może zalegnąć się pleśń.

 

Gdy już zakupimy truskawki - musimy je przetransportować do domu. Najczęściej sprzedawca przesypuje nam owoce do siatki. Dzięki temu możemy podejrzeć, czy pod dorodnymi owocami nie kryją się egzemplarze niedojrzałe. Niestety transport w nieprzepuszczającej powietrza siatce foliowej spowoduje, że owoce puszczą sok, pogniotą się, a w dalszej kolejności mogą pokryć się pleśnią. Najlepiej zatem jest kupić truskawki razem z łubianką. Truskawek nie powinniśmy przechowywać dłużej niż jeden dzień. Nadwyżkę owoców warto przerobić na koktajle, musy lub zostawić w całości, a następnie zamrozić.

 

Truskawki są bardzo zdrowe. Zawierają wzmacniający zęby fosfor, dobry dla kości wapń, kojący nasze nerwy magnez, krwiotwórcze żelazo i niezbędny dla przyszłych mam kwas foliowy. Dodatkowo są prawdziwą bomba witaminową - zawierają A, B1, B2, a 100 gram truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której w truskawkach znajdziemy więcej niż w owocach cytrusowych. Ze względu na wysoką zawartość wody - niemal 80% - truskawki są niskokaloryczne - w 100 gramach znajdziemy jedynie 29 kcal. Ze względu na dużą zawartość cukru, najzdrowsze są truskawki niesłodzone.

 

A nim przejdziemy do przepisów...

10 truskawkowych propozycji na zbiżające się dni!

 

Truskawki w czekoladzie. Kliknij!

 

Truskawkowe orzeźwienie. Kliknij!

 

Truskawki z mini goframi. Kliknij!

 

Tarta z truskawkami. Kliknij!

 

Sernik z truskawkami. Kliknij!

 

Biszkopt z truskawkami. Kliknij!

 

Rumiane pierożki z truskawkami. Kliknij!

 

Jak wyhodować truskawki na balkonie? Kliknij!

Więcej o truskawkach w temacie specjalnym! Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto cytrynowe bez pieczenia to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu cia...

Odsłon: 4006

60 min
15
30 min
1
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 154

15 min
1
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

8