Jak nie marnować jedzenia?

W Wigilię stoły uginają się od jedzenia. 12 potraw symbolizuje 12 apostołów, dlatego tak wiele rodzin chce dopełnić polskiej tradycji. Co zrobić z karpiem, pierogami i blachami ciast, które nie mieszczą się do lodówki?

Fot. 123RF/Picsel

Nie rób porcji „na zapas"

Najgorsze, co możesz zrobić to zmuszać bliskich do jedzenia. Pierogi będą stare, zupa będzie do wylania, a makowiec wyschnie. Zaplanuj listę potraw wigilijnych i oszacuj ich ilość. Jeśli martwisz się, że wujek zje więcej pierogów niż zwykle, przekrocz ich ilość minimalnie o jakieś 3-4 sztuki. Nie ma sensu robić dwóch zup. Zdecyduj się na barszcz z uszkami lub zupę grzybową. W okresie świątecznym chodzi o miłe spędzenie czasu, dzieląc się posiłkiem. Obżarstwo skończy się tylko poświątecznym bólem brzucha i dodatkowymi kilogramami.

Zamrażanie i pasteryzacja

Zupy i bigos warto poddać pasteryzacji. Polega to na przelaniu zupy do słoików z pasującymi do nich nakrętkami, a następnie gotowaniu ich pod przykryciem w garnku około 30 min, od momentu zagotowania wody. Słoiki ostudź, układając je nakrętkami do dołu i zostaw w piwnicy lub w lodówce, nawet na parę miesięcy. Mrożenie uratuje pierogi, uszka, ciasta, ryby, dania z ryb, zioła i grzyby. Istotny jest sposób ich przechowywania. Woreczki i pojemniki nie mogą pękać i przesiąkać zapachami innych dań. Pod żadnym pozorem nie zamrażaj potraw, już wcześniej mrożonych, ponieważ grozi to zatruciem. Ułatw sobie zadanie i przyklej do opakowań daty. Jeśli produkt brzydko pachnie po rozmrożeniu, musisz się go pozbyć. Niskie ceny na pojemniki znajdziesz w sklepie Fabryka Form.

Reklama

 

Przerabianie resztek

Owoce i warzywa zamień na soki, aby zapobiec ich zepsuciu. Nadmiar jabłek, bananów i kiwi można spożytkować na dżemy, kompoty i musy dla dzieci. Ze świąt zostaje także sporo warzyw i mięs. Użyj je do domowych zapiekanek i dań jednogarnkowych jak np. forszmak. Forszmak to danie, które szykuje się na kilku rodzajach mięs z dodatkiem boczku, kiełbas i warzyw. Jest to gęsta forma sycącej zupy, która przypomina leczo. Taką potrawę podaje się z kawałkiem pieczywa. Co z ciastem? Z pomocą przychodzi bajaderka! To ciastko tworzone na bazie słodkich odpadów cukierniczych, które zostały po świętach.

Bajaderki zrobisz z kawałków suchych ciast, czekolad i bakalii. Wrzuć wszystko do blendera. Zagotuj w rondelku mleko z masłem, cukrem i kakao. Gdy wszystko przestygnie, dodaj tak przygotowaną mieszankę do resztek ciast. Wszystko dokładnie wymieszaj i ulep z powstałej masy kuleczki, które później obtoczysz w wiórkach kokosowych lub w zmielonych orzechach laskowych. Włóż bajaderki do lodówki na kilka godzin i gotowe!

Podziel się posiłkiem!

Święta są radosne, rodzinne i pełne jedzenia, ale nie dla wszystkich. Ludzie bezdomni i samotni nie mogą liczyć na pełne talerze jedzenia, zatem z wielką chęcią przyjmą każdą pomoc. Sprawdź, czy w okolicy nie działają schroniska dla bezdomnych, które oczekują takiej pomocy. Mile widziane są też paczki dla rodzin, które nie mają wystarczająco pieniędzy na jedzenie. Jeśli masz w domu nadmiar mąki, jajek, bakalii, a w lodówce marnują się śmietany i mleko, możesz je zapakować razem z prezentami dla dzieci np. zabawkami, kolorowankami i kredkami.

W święta staraj się nie marnować jedzenia. Czasami wystarczy upiec jedno ciasto, niż wyrzucić 3 rodzaje ciast ze względu na tradycję, jaką jest apetyczne trio w postaci sernika, makowca i piernika. Sprawdzaj też datę ważności, ponieważ gromadząc zapasy możesz zmarnować sporo produktów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 262

60 min
7
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3