Do góry

Newsy

Jak wykorzystać resztki warzyw i owoców?

Pestki, skórki i ogryzki – zwykle lądują w koszu i niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że możemy je ponownie wykorzystać. Oto kilka porad, dzięki którym kuchenny recykling doprowadzicie do perfekcji.

Fot. 123RF/Picsel

Gdy gotujemy potrawy z warzyw i owoców, trudno uniknąć wytworzenia sporej ilości resztek, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Jeśli nie lubicie marnować jedzenia i pieniędzy (w końcu za pestki i skórki też zapłaciliście w sklepie), skorzystajcie z naszych porad. Dzięki nim, będziecie mieć pewność, że zakupione produkty, wykorzystaliście co do joty.


1. Skórki cytrusów

Skórek pomarańczy, cytryny, mandarynek lub innych cytrusów nigdy nie powinniśmy wyrzucać. Są niezwykle aromatyczne i mają bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale nadają się do aromatyzowania sosów, olejów, cukrów oraz wielu innych produktów. Jeżeli dysponujemy większą ilością skórek, warto je wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Skórki cytrusów sprawdzą się również w roli naturalnego odświeżacza powietrza - wystarczy włożyć je do średnio rozgrzanego piekarnika lub położyć na ciepłym kaloryferze, aby cały dom wypełnił się pięknym aromatem.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń