Do góry

Newsy

Jak wykorzystywać różne rodzaje cebuli?

W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie.

Fot. 123RF/Picsel

Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia przyswajanie żelaza, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, a nawet ułatwia walkę z trądzikiem oraz innymi zmianami skórnymi. Dowiedziono także, iż zjadanie każdego dnia połówki surowej cebuli może obniżyć ryzyko powstania zakrzepów żylnych.

Zanim jednak zaczniecie dodawać cebulę do wszystkich potraw, warto dowiedzieć się, w jaki sposób powinniśmy wykorzystywać jej poszczególne rodzaje.


1. Cebula żółta

Jeśli w przepisie pojawia się cebula, w 99% przypadków autor ma na myśli właśnie jej żółtą odmianę. Jest najpopularniejsza i zdecydowanie najłatwiej dostępna. Nie tylko kupicie ją w niemal każdym sklepie, ale również możecie wykorzystać ją do przygotowania praktycznie każdego dania. Doskonale nadaje się do zup, sosów oraz sałatek. Ze względu na dużą zawartość cukru, idealnie się karmelizuje, dlatego warto po nią sięgnąć w czasie robienia konfitury lub zupy cebulowej.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń