Jak zmieniał się wygląd polskich kuchni?

Wygląd i wyposażenie naszych domów zmieniały się znacząco przez ostatnie sto lat. Nie ominęło to także naszych kuchni. Dziś liczy się prostota i funkcjonalność. Jak przeobrażały się nasze kuchnie przez ostatni wiek?

Fot. 1223RF/Picsel

Dwudziestolecie międzywojenne to złoty okres, również dla Polski, co można dostrzec także w aranżacji wnętrz. W tych czasach zdobiono ściany obrazami, grafikami, tkaninami czy różnego rodzaju trofeami. Wnętrza starano się wyposażać w dobrej jakości trwałe meble, które będą służyć kolejnym pokoleniom, stawiano na jakość. Meble kształtem przypominały bryły o zaokrąglonych liniach. Projekty były właściwie pozbawione ozdób, dekoracją były błyszczące fornirowane powierzchnie o wyraźnym rysunku słojów. W każdym mieszkaniu czy domu znaczącą rolę pełniła kuchnia. Jej sercem był wielki kaflowy piec opalany drewnem lub węglem, który ogrzewał nie tylko jej wnętrze, ale również stanowił źródło ciepła dla wszystkich innych pomieszczeń. W większości domów na środku kuchni stał duży stół służący do przygotowania posiłków, a także ich spożywania.

Ikoniczny design lat 50. i 60.

Obecnie lata 50. i 60. uznaje się za czas rozkwitu polskiego designu. Projekty, które w tamtym okresie często kończyły żywot na etapie prototypów lub krótkich serii, dziś są ikonami polskiego wzornictwa. Choć w Polsce, tuż po zakończeniu wojny, znacznie trudniej było zdobyć elementy tworzące stylowy wystrój wnętrza, do dziś w niektórych domach możemy znaleźć ,,perełki" z tamtego okresu, które zyskały nowe życie. Unikatowe meble, tkaniny i ceramika tworzone były np. w Spółdzielni Artystycznej Ład. W tym okresie królowało lakierowane na połysk drewno, profilowany fornir, a także fantazyjna porcelana i szkło. Wiele projektów z tamtej epoki uchodzi dziś za klasyki designu i jest cennymi okazami kolekcjonerskimi, które mogą urozmaić współczesne, minimalistyczne wnętrza.

Meblościanka z PRL

Późniejsze dekady Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej charakteryzował mały metraż mieszkań i powtarzalny wystrój. W każdym domu czy mieszkaniu można było spotkać podobne do siebie meblościanki, wersalki, czy typową dla tego okresu boazerię. Powszechne stawały się masowo stawiane bloki z wielkiej płyty, w których przestrzeń przeznaczaną na kuchnie ograniczano do minimum. Wyposażając ją, stawiano zatem na funkcjonalność, rezygnując z estetyki (o którą w tym czasie wyjątkowo trudno było zadbać, choćby z uwagi na ogromne trudności z dostępnością dobrej jakości materiałów). W drugiej połowie PRL na półkach, stołach oraz kredensach zaczęły uwidaczniać się kolory. W latach 70. i 80. pojawiły się też pierwsze rozwiązania otwarte na salon, a czas spędzany w kuchni nie oznaczał już wyłącznie gotowania.

Kolorowy Zachód w naszych kuchniach

Po upadku PRL, wraz ze wzrostem dostępności szerszej gamy mebli i urządzeń RTV oraz AGD, nasze kuchnie zaczęły zyskiwać indywidualny styl. Swój triumf zaczął święcić kolorowy plastik. Wykonywano z niego pojemniki, suszarki na naczynia, miski, a nawet meble, takie jak taborety czy krzesła. W latach dziewięćdziesiątych na nasze półki sklepowe trafił zachodni sprzęt AGD. Polacy mogli sobie pozwolić na umożliwiające sprawne gotowanie kuchenki elektryczne, mikrofalówki czy wielozadaniowe roboty kuchenne.

Obecnie liczy się prostota i funkcjonalność

Współczesna kuchnia nie pełni już jedynie roli miejsca do przygotowywania czy podawania posiłków. Jak pokazuje Raport European Kitchen Trends firmy Samsung, prawie połowa respondentów spędza w niej swój wolny czas. Dlatego przywiązujemy wagę zarówno do designu, jak i użyteczności. Minimalistyczny trend przejawia się także we współczesnym wzornictwie urządzeń AGD.

Polacy stawiają przede wszystkim na funkcjonalność. Chcą jednak, by ta łączyła się z dobrym stylem i komponowała się z wystrojem kuchni. Dlatego marka Samsung zaproponowała m.in. wyjątkową linię lodówek Prestige Collection. Eleganckie fronty ze stali szczotkowanej oraz prosta bryła czynią urządzenia spójnym elementem współczesnej kuchennej aranżacji. Dodatkowo zastąpienie uchwytów w drzwiach niewidocznymi podchwytami nadaje jej nowoczesnej formy. W tym samym stylu zostały zaprojektowane innowacyjne piekarniki Dual Cook FlexTM z dzielonymi drzwiczkami. Elegancki panel sterowania oraz stonowana kolorystyka, zgodnie z minimalistycznymi założeniami, idealnie wpisują się w nowoczesne wnętrze.

Choć głównym przeznaczeniem kuchni, tak teraz, jak i sto lat temu, jest możliwość przygotowywania posiłków, obecnie jej znaczenie się zmienia. Jak będą wyglądały nasze kuchnie za kolejne sto lat? Choć na to pytanie nie znamy jeszcze odpowiedzi, dynamicznie rozwijająca się technologia odmieni je nie do poznania.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Przekąski Sushi z Łososiem i ogórkiem

To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...

Odsłon: 140

15 min
4
Desery Jabłecznikowe kostki

Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...

Odsłon: 174

30 min
3
60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3