Do góry

Newsy

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości.

Fot. 123RF/Picsel

Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce?

W jaki sposób marchew wpływa na nasze zdrowie?

Jedzenie marchwi ma zbawienny wpływ na oczy - chroni nas przed kurzą ślepotą oraz zapaleniem spojówek. Sprawia również, że zdecydowanie lepiej widzimy, zwłaszcza przy niesprzyjającym świetle. Jeśli pracujecie przed komputerem lub bardzo dużo czytacie, warzywo to powinno na stałe zagościć w waszym menu.

Naukowców szczególnie interesuje możliwość wykorzystania substancji zawartych w marchwi do walki z rakiem. Obecny w niej beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, które są ubocznym produktem przemiany materii i ich wysokie stężenie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych. Badacze są zdania, iż przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, mózgu i wątroby. Marchew powinna również znaleźć się w diecie palaczy (także tych biernych) gdyż zawarte w niej prowitaminy ograniczają przyswajanie rakotwórczy substancji, znajdujących się dymie papierosowym.

Jeśli twój układ trawienny płata ci figle lub masz kłopoty z wypróżnianiem, marchewka może pomóc rozwiązać te problemy. Ponieważ warzywo to zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego błonnika, jedzenie marchwi jest doskonałym sposobem, aby usprawnić pracę jelit oraz pobudzić metabolizm. Co ważne, marchewkę możemy bezpiecznie serwować niemowlętom i nieco starszym dzieciom, w przypadku zaburzeń trawiennych.

Marchewka na słodko

Marchew spożywamy najczęściej na słono. Jest ona fantastycznym dodatkiem do wielu surówek, zup i sosów. Ale czy wiedzieliście, że równie dobrze sprawdza się w słodkich daniach?

Ciasto marchewkowe już dawno temu zrobiło furorę za granicą. W ostatnich latach wypiek ten zaczął także podbijać serca Polaków. To nietypowe ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Ze względu na naturalną słodycz marchwi nie musimy dodawać do niego cukru ani innych słodzików.

Co więcej, jest to tak prosty wypiek, że prawie zawsze się udaje. Nawet wtedy, gdy wasze zdolności cukiernicze są raczej marne. Z resztą sami się przekonajcie!

 

1. Ciasto marchewkowe

Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Ciasto jabłkowo-marchewkowe

Fot. Trewol na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Ciasto marchewkowe z ananasem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ciasto marchewkowe z kokosowym budyniem

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Marchewkowy przekładaniec

Fot. Anakola na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń