Do góry

Newsy

Jak zrobić dobre frytki?

Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy.

Fot.123RF/Picsel
Spór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka.

Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore Julien - kucharz znad Loary, który gotował dla samego Tomasza Jeffersona. To właśnie on miał wpaść na pomysł pokrojenia ziemniaków w cienkie paski, które następnie usmażono.

Innego zdania są Belgowie, którzy są przekonani, iż Honore Julien mógł co najwyżej podkraść pomysł mieszkańcom doliny rzeki Meuse, zajadających się frytkami jeszcze w XV wieku. Co więcej, na korzyść Belgów przemawia fakt, że to właśnie tam, w 1857 roku, powstał pierwszy bar serwujący wyłączenie frytki.

Bez względu na to z jakiego kraju pochodzi ta przekąska, faktem jest, iż współcześnie zajada się nią niemal w każdym zakątku świata.

Jeść czy nie jeść?

To pytanie z pewnością zadaje sobie większość z nas. Nie ma się co oszukiwać - danie to nie należy do najzdrowszych. Zwłaszcza, jeśli mamy ochotę na tradycyjne, smażone w głębokim oleju frytki. W tym wypadku narażamy się na spożycie sporej ilości kalorii oraz szkodliwych tłuszczów trans, powstających w wyniku zbyt mocnego podgrzania oleju. Co gorsza, częste spożywanie frytek i innych potraw smażonych w głębokim tłuszczu może znacząco zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Warto jednak zachować zdrowy rozsądek - niewielka porcja frytek zjedzona raz na jakiś czas, nie powinna nam zaszkodzić.

Ideał - frytki belgijskie

Miłośnicy frytek dosyć zgodnie uznają, iż najlepiej smakują, gdy są one przygotowane na modłę belgijską. Metoda ta zakłada dwukrotne smażenie ziemniaków - najpierw w niższej, a następnie w wyższej temperaturze. To właśnie dzięki niej frytki belgijskie mają miękkie i puszyste wnętrze oraz chrupiącą, złocistą skórkę. Co ciekawe, nietypowy proces smażenia sprawia również, iż frytki belgijskie w mniejszym stopniu nasiąkają tłuszczem.

Warto również wiedzieć, iż zdaniem Belgów frytki powinno się przygotowywać wyłącznie na łoju wołowym, gdyż dzięki niemu zyskują dodatkowe walory smakowe. Ziemniaki smażone na oleju roślinnym są dla nich profanacją.

Jak zrobić pyszne frytki?

Pamiętajmy, że na frytkach belgijskich świat się nie kończy. Francuzi preferują cieniutkie słupki, które usmażono na chrupko z kolei Kanadyjczycy zajadają się poutine, czyli ziemniaczkami polanymi sporą ilośćia sosu pieczeniowego z serem. W Indiach frytki posypuje się mieszanką aromatycznych przypraw, podobną potrawę zjemy również w wielu krajach afrykańskich. Brytyjczycy chwalą się swoimi „fish adn chips" podawanymi razem z octem natomiast Wietnamczycy serwują je z cukrem i roztopionym masłem.

Jak widać, sposobów na przyrządzenie frytek jest co nie miara. Możemy je nie tylko smażyć, ale również piec, dzięki czemu staną się zdecydowanie mniej kaloryczne. Co ważne, nie musimy ograniczać się wyłącznie do przygotowywania ich z ziemniaków. Doskonałe frytki zrobicie także z marchewki, cukinii, selera lub pietruszki. Wybór należy do was.

Jeśli chcecie zrobić naprawdę smaczne frytki, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Frytki belgijskie

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Frytki z marchewki

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Frytki z batatów

Fot. Chilijalapeno na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Frytki z parmezanem i chili

Fot. Matylda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Frytki z cukinii

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Frytki z pieca

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Frytki z kalarepy

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Frytki warzywne

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Frytki z selera

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Frytki serowe

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń