Jak zrobić perfekcyjne krokiety?

Proste do przyrządzenia i niesamowicie smaczne. W menu Polaków występują w roli dania głównego lub przekąski. Na czym polega ich fenomen?

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowanie tego dania nie powinno zająć dużo czasu. Nie jest ono skomplikowane ani kosztowne. Zachwyca smakiem, chrupkością i wyglądem. Idealnie pasuje do kubka gorącego czerwonego barszczu, dlatego przepis na nie jest często wykorzystywany zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zobacz, jak możesz przyrządzić je od postaw.

Zacznij od ciasta naleśnikowego

Naleśniki to podstawa krokietów. Do ich zrobienia potrzebne są: jajka, mąka, mleko, szczypta soli oraz odrobina oleju lub masła. Dodatek tłuszczu uchroni ciasto przed przywieraniem. Jajka nadają mu pięknego koloru i pomagają w odpowiednim połączeniu wszystkich składników. Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki były bardziej delikatne i puszyste, zastąp część mleka niewielką ilością wody gazowanej. Taki zabieg sprawi, że twoje krokiety będą jeszcze smaczniejsze.
Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników czas na smażenie. Możesz to zrobić na zwykłej patelni lub specjalnej, przeznaczonej wyłącznie do tego celu. Warto w pierwszej kolejności rozgrzać na niej kroplę oleju tak, aby ciasto łatwiej było przewracać i ściągać. Po usmażeniu gotowe naleśniki odstaw na bok do wystygnięcia.

Reklama

Odpowiedni farsz sekretem udanych krokietów

Kolejnym etapem jest oczywiście przyrządzenie farszu, który możesz wykonać na wiele różnych sposobów. W okresie świąt najczęściej odtwarzanym przepisem są krokiety z grzybami. Do ich zrobienia warto wykorzystać tegoroczne leśne zbiory. Jeśli nie masz takiej możliwości, zastąp je np. pieczarkami, które są dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym.
Równie popularny jest także farsz łączący grzyby z kiszoną kapustą lub z mięsem, do których przygotowania najlepiej wykorzystać kurczaka z rosołu gotowanego dzień wcześniej. Na tym jednak pomysły na farsz się nie kończą. W wydaniu sylwestrowym można je przyrządzić ze szpinakiem i serem feta lub innym nadzieniem, które sprawdza się np. podczas robienia pasztecików lub pierogów.

Wygląd też ma znaczenie

Sukcesem udanych krokietów jest nie tylko smak ale również wygląd. Zawijanie krokietów najlepiej rozpocząć od starannego rozprowadzenia farszu na samym środku naleśnika. Podczas zawijania zacznij od złożenia brzegów a następnie przejdź do rolowania ciasta. Po złożeniu wszystkich naleśników w ten sam sposób zabierz się za panierowanie. Wykorzystaj do tego celu jajko oraz bułkę tartą. Obtoczone krokiety smaż na wolnym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Po ściągnięciu z patelni twoje danie jest gotowe do jedzenia.
Poznałeś już trzy najważniejsze etapy przyrządzania krokietów. Teraz możesz wreszcie zabrać się do pracy. Zanim jednak to zrobisz zajrzyj do sprawdzonych przepisów naszych użytkowników:

1. Krokiety z borowikami

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Krokiety z leśnymi grzybami

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Krokiety z kapustą i grzybami

Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Kopertowe krokiety z kurkami

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Reklama

5. Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Fot. Pompolina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

6. Krokiety dziadowskie

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


7. Krokiety ziemniaczane

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Krokiety z niespodzianką

Fot. Buongustai na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

9. Krokiety z pieczarkami

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

10. Wegetariańskie krokiety z warzywami

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32540

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 65

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 903

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11