Do góry

Newsy

Jak zwiększyć produkcję kolagenu?

Każdy z nas marzy o tym, aby na długo zachować młody i świeży wygląd. Tylko w jaki sposób to osiągnąć bez interwencji chirurga plastycznego?

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób twierdzi, że młody wygląd to głównie sprawa dobrych genów. Owszem, jest w tym wiele racji, jednak nie bez znaczenia jest również nasz styl życia. Nieprawdą jest, że zmarszczek i kurzych łapek unikniemy jedynie inwestując mnóstwo pieniędzy w drogie kosmetyki oraz zabiegi estetyczne. Za świeży i młody wygląd naszej skóry w znacznej mierze odpowiada kolagen. Nie jest tajemnicą, że substancja ta opóźnia procesy starzenia się skóry, sprawiając że jest ona bardziej sprężysta i pozbawiona zmarszczek. Jednak niewiele osób wie, że jego produkcję możemy pobudzić poprzez odpowiednie odżywianie.

Ten rodzaj diety poleca się również wszystkim osobom, cierpiącym na schorzenia stawów, ścięgien i wiązadeł. Substancja ta sprzyja leczeniu reumatyzmu oraz różnego rodzaju zapaleń. Ponadto, kolagen poprawia kondycję naszych kości, łagodząc m.in. objawy osteoporozy. Osoby mające tego rodzaju problemy, powinny spożywać jak najwięcej tego białka.

Podpowiadamy, jakie produkty warto włączyć do swojej diety, aby zadbać o odpowiedni poziom kolagenu w organizmie.


1. Zielone warzywa liściaste

W tym wypadku mamy naprawdę spory wybór - od szpinaku, przez kapustę, aż po jarmuż. We wszystkich tych warzywach znajdziemy porcję luteiny, która stymuluje odbudowę włókien kolagenowych. Co więcej, są one także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które także spowalniają proces starzenia się organizmu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń