Jakie wino pasuje do ulubionych, letnich dań?

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić każdy, ciepły dzień niezależnie, czy spędzamy go w domowym zaciszu, na balkonie, czy z bliskimi w ogrodzie przy grillu. W tym artykule podpowiadamy jak odpowiednio dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, letnich dań.

Fot. materiały prasowe

Sałatki i przekąski

Sałaty ze świeżych warzyw dobrze komponują się z winami białymi. Dobrym wyborem będzie tu zarówno wytrawny i aromatyczny riesling, jak również lekkie i orzeźwiające verdicchio. Subtelne dolcetto ze względu na niską kwasowość i rustykalny charakter dobrze komponuje się z deską wędlin i serów. Pinot grigio będzie zaś dobrym kompanem do: owoców morza, prosciutto lub serrano z melonem, a także mozzarelli z pomidorami i bazylią. Natomiast młode i rustykalne chianti świetnie pasuje do bruschetty z pomidorami lub pieczoną papryką, a także do sera pecorino. A jeśli już o serach mowa to tutaj „dobrych rad" w zależności od gatunku jest więcej:

- Dobierając wino do serów pamiętajmy, że im są bardziej intensywne w smaku i zapachu, tym bardziej wyraziste wino powinno im towarzyszyć. Do tych z porostem białej pleśni pasują wina białe i różowe, a do kozich sauvignon blanc. Do serów miękkich i bardzo tłustych można podać wino musujące, natomiast wina białe i słodkie, jak sauternes, czy czerwone porto pasują do serów z przerostem niebieskiej pleśni. Starzony cabernet zaś świetnie komponuje się z cheddarem i wędzonym oscypkiem. - podpowiada Małgorzata Sułek, sommelier, Kondrat Wina Wybrane.

Wino do dań z grilla

Lato to przede wszystkim sezon na dania z rusztu. Przy dobieraniu wina warto wziąć pod uwagę zarówno poziom wysmażenia jak i grubość porcji. Do grillowanej wołowiny najlepsze będzie wino czerwone. W przypadku grubych steków garbniki zawarte w winie będą dobrze współgrały i harmonijnie uzupełniały się z białkiem i tłuszczem. Tu świetnie sprawdzą się wina na bazie takich szczepów jak argentyński malbec, czy chilijskie carménère. Warto również połączyć stek z tannatem który na języku przypomina smakiem wiśnię, porzeczkę, czy też gorzką czekoladę. Natomiast do cienkich i dobrze wysmażonych porcji mięsa bardziej pasują lżejsze i gładsze wina z wyczuwalnym owocem. Udanym połączeniem będzie tu primitivo o aromacie wiśni i malin. W przypadku ryb sprawdzą się przede wszystkim wina lekkie i orzeźwiające jak chenin blanc, vinho verde i verdello.

Na spotkania w większym gronie dobrym rozwiązaniem mogą być również wina w opakowaniu typu bag-in-box (z kranikiem), który są wygodniejsze w użyciu, mają lżejsze opakowania, a także w przeliczeniu na litr są tańsze niż tradycyjne wina w butelkach. Warto także pamiętać, że przydatność wina w opakowaniu próżniowym po otwarciu kurka to 6 tygodni.

Lody i wino

Wino świetnie komponuje się także z lodami. Dobrym wyborem będzie zarówno musujące z oznaczeniem doux, jak również słodka wersja tokaja szamorodni. Wino możemy podać zarówno w kieliszku obok deseru jak i delikatnie polać przygotowane w pucharkach porcje. Tokaj szczególnie dobrze komponuje się z lodami waniliowymi, bo nieco wzmacnia ich smak. Przy innych, letnich deserach pamiętajmy tylko o prostej zasadzie: wino powinno mieć więcej słodyczy niż słodka porcja na talerzyku. W przeciwnym razie wino będzie miało nieprzyjemny smak i uwydatniony akcent alkoholu.

- Pamiętajmy, że rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem mają jedną, „podstawową" wadę: to tylko teoria. Zachęcam do próbowania różnych połączeń. Nie ograniczajmy się do tych najbardziej standardowych, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak. Według mnie dobrze jest mieć w zasięgu ręki różne rodzaje win:

od musującego, przez aromatyczne białe, lekko słodkie i cięższe czerwone. Znajomość podstawowych schematów i połączeń jest przydatna, ale nie bójmy się eksperymentować.- podsumowuje Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 145

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2