Jakie zupy podać w święta?

Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny?

Fot. 123RF/Picsel

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak.

Odwieczny spór: barszcz biały czy żurek?

Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Mimo tego, że roślina jest często spotykana na terenie Polski, to jednak rzadko jest wykorzystywana w kuchni. Tymczasem to właśnie jej smak tak znacząco odróżniał barszcz biały od żurku.

Smakosze dostrzegają kontrast pomiędzy wyrazistością żurku, a barszczu białego. Uważają, że żurek gotowany na zakwasie z mąki żytniej jest o wiele ostrzejszy od barszczu. Ten drugi jest łagodny i mniej intensywny za sprawą mąki pszennej. Jednak nie każdy potrafi wyczuć tę różnicę, dlatego potrawy często są mylone, a nazwy traktowane jako synonimy.

Oczywiście zakwas nie jest jedyną różnicą. Żurek powinien przede wszystkim smakować wędzonym boczkiem i białą kiełbasą. Barszcz biały powstaje na wywarze z włoszczyzny, z dodatkiem mleka. Podawany jest z ziemniakami, a żur z ugotowanym jajkiem. Do barszczu białego często dodaje się grzyby. Co ciekawe, w oryginalnym przepisie na staropolski żur również znajdziemy grzyby, ale one suszone.

Poszukując kolejnych różnic pomiędzy żurkiem i barszczem, watro prześledzić też pochodzenie obu wyrazów. Nazwa „żur" pochodzi od niemieckiego „sauer" i oznacza dosłownie kwas. Nazwa barszcz biały również pochodzi z języka niemieckiego, jednak pierwotnie oznaczała kwas z kiszonego rośliny o tej samej nazwie.

Jeśli prześledzimy lokalne tradycje, okaże się, że nawet w przypadku żurku nie ma zgodności, co do sposobu jego przygotowania. Na przykład na północnym wschodzie, tuż przy granicy litewskiej, zakwas na żurek przygotowuje się z mąki owsianej, a na Górnym Śląsku z mąki razowej. Co więcej, na Śląsku żur zwany jest "żeniaty", co oznacza "na bogato". Wszystkie składniki gotowane są w jednym garnku, a sam żur intensywnie pachnie wędzonką i majerankiem.

Sprawdzone przepisy na wielkanoce zupy

Na co jeszcze, poza składnikami, powinniśmy zwracać uwagę, przygotowując świąteczne zupy? Jak zrobić idealny żurek lub barszcz? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami sprawdzonymi, rodzinnymi recepturami.

 

1. Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Symbol świąt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jego przygotowanie to prawdziwa sztuka, jednak wysiłek się opłaca, gdyż ten smak można wspominać przez cały rok.

 

2. Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chrzan to skarbnica substancji odżywczych, które wzmacniają nasz organizm i gwarantują długie życie w zdrowiu. Nic więc dziwnego, że wiele osób serwuje bliskim w święta intensywnie chrzanową zupę.

 

3. Barszcz biały

Barszcz biały

Fot. Gregorhspeed  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejna, klasyczna zupa na którą wiele osób wyczekuje przez cały rok. Przygotowany na świątecznej wędzonce, zyskuje smak, którego nie da się w żaden sposób podrobić.

 

4. Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Fot. Neela na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W Wielkanoc odwiedzają was wegetarianie? A może sami nie jecie mięsa? Nie oznacza to, że w święta musicie rezygnować z tradycyjnego żurku. Wystarczy, że przygotujecie go zgodnie z przepisem naszej użytkowniczki.

 

Pobierz aplikację smaker

 

5. Barszcz biały z pulpetami

Barszcz biały z pulpetami z białek kiełbasy

Fot. Eluchap na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę przełamać wielkanocną klasykę? Wypróbujcie ten przepis. To doskonały dowód na to, że tradycyjne dania można zaserwować w nieco inny sposób, dzięki czemu z pewnością nam się nie znudzą.

 

6. Święcelina

Fot. Jola73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Święcelina jest regionalną zupą, którą powinno przygotować się ze składników poświęconych w Wielką Sobotę. Jak pisze nasza użytkowniczkach, w jej stronach serwuje się ją na świąteczny obiad.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4