Do góry

Newsy

Jarmuż - zapomniane źródło zdrowia

W Polsce jarmuż uprawia się od XV wieku. Niestety, jest rośliną zapomnianą i niedocenianą, bardzo rzadko goszczącą na naszych talerzach. To duży błąd, gdyż jest on prawdziwą skarbnicą witamin, które mogą uchronić nas przed wieloma chorobami.

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnich latach to niepozorne, zielone warzywo podbiło serca wszystkich zwolenników zdrowego trybu życia. Dzięki nim jarmuż powoli wraca do łask i coraz częściej - choć nie bez wysiłku - możemy znaleźć go na sklepowych półkach. Warto wytężać wzrok podczas zakupów, gdyż to niepozorne warzywo może zupełnie odmienić wasze życie. Jest źródłem cennych witamin, a ostatnie badania dowodzą, iż może także ustrzec nas przed nowotworami.

Jarmuż jest warzywem z rodziny kapustnych, którego zielone, pokarbowane liście przez wiele lat służyły jedynie do dekoracji półmisków. Na szczęście coraz częściej zaczyna on pojawiać się na naszych talerzach w roli posiłku, a nie ozdoby. Gotowany, smażony, surowy czy też zapiekany - bez względu na formę podania jarmuż zachowuje swoje prozdrowotne właściwości i jest jednym z najbardziej wartościowych zimowych warzyw. Najlepiej smakuje ten, zbierany po pierwszych przymrozkach, gdyż wtedy traci swoją gorycz i intensywnie kapuściany smak.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jarmuż dla osób odchudzających się

Jeśli jesteś na diecie lub dopiero planujesz zrzucenie zbędnych kilogramów, właśnie zyskałeś nowego sojusznika! 100 g jarmużu to zaledwie 40 kcal i prawie 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który zdecydowanie zmniejsza uczucie głodu, pobudza perystaltykę jelit, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz pomaga obniżyć cholesterol. Jarmuż polecany jest szczególnie przy diecie oczyszczającej, gdyż zawarte w nim składniki usuwają z naszego organizmu różnego rodzaju toksyny.

Jedząc jarmuż nie tylko czujemy się lepiej, ale dbamy również o to, by wyglądać lepiej. Warzywo to pomaga nam walczyć ze wczesnym starzeniem się skóry. Dodatkowo zapobiega wypadaniu włosów, wzmacniając je. Podobnie wypływa na nasze paznokcie, przeciwdziałając ich łamaniu i kruszeniu się. Antyoksydanty zawarte w jarmużu pomagają zwalczać efekty stresu, przemęczenia, stosowania używek oraz życia w zanieczyszczonym środowisku.

Skarbnica witamin

Lista zalet jarmużu jest niesłychanie długa, podobnie jak lista zawartych w nim witamin i minerałów. Zdecydowanie najwięcej znajdziemy w nim witaminy C, odpowiedzialnej za naszą odporność - 100 g jarmużu zawiera jej około 120 mg, co stanowi aż 120% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Więcej znajdziemy jej tylko w papryce oraz pietruszce.

Jarmuż wpływa również bardzo pozytywnie na nasz wzrok, a to wszystko za sprawą witaminy A, która zapobiega m.in. zespołowi suchego oka oraz kurzej ślepocie. Znajdziemy w nim także witaminę K, odpowiedzialną za poprawną krzepliwość krwi, prawidłowe gojenie się ran oraz przeciwdziałanie krwotokom wewnętrznym.

Na to niedoceniane warzywo warto również zwrócić uwagę ze względu na wysoką zawartość potasu, wapnia, magnezu oraz kwasu foliowego. Dzięki tym substancjom obniża ciśnienie krwi, chroni przed ubytkami kośćca oraz dobroczynnie wpływa na nasz układ nerwowy. W 100 g jarmużu znajdziemy również ok. 20% dziennego zapotrzebowania na żelazo, którego niedobór może spowodować anemię, podatność na infekcje oraz przewlekłe zmęczenie.

Działa antynowotworowo?

Naukowcy są zdania, iż substancje zawarte w jarmużu mają działanie antynowotworowe. Ponieważ badanie przeprowadzone na zwierzętach dały pozytywne rezultaty, wiele osób upatruje w nim klucza do długiego i zdrowego życia. Wszystko to za sprawą sulforafanu, którego jarmuż zawiera duże ilości. Dowiedziono, iż ten przeciwutleniacz może uchronić nas m.in. przed rakiem prostaty, płuc oraz jelita grubego.

Z kolei zawarte w jarmużu karotenoidy, takie jak luteina, beta karoten oraz zaeaksantyna zmniejszają ryzyko zachorowania na raka krtani, przełyku i pęcherzyka moczowego. Dzięki właściwościom oczyszczającym oraz dużej zawartości chlorofilu jarmuż wspomaga wydalanie z organizmu toksyn, w tym także niektórych substancji rakotwórczych.

Badacze podkreślają również antynowotworowe właściwości witaminy K, dzięki której spada ryzyko zachorowania na raka piersi, jajnika, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Jak włączyć jarmuż do diety?

Jarmuż możemy spożywać na wiele sposobów - surowy, gotowany, duszony lub smażony. Pełnię smaku i właściwości ma ten, zebrany po pierwszych przymrozkach. Aby pozbyć się jego goryczki możemy włożyć go na jakiś czas do zamrażalki. Przygotowując dania z jarmużem pamiętajmy, iż nie lubi on zbyt długiej obróbki termicznej, gdyż traci wówczas wiele witamin i substancji odżywczych. 3-4 minuty gotowania na parze będą dla niego wystarczające.

Pobierz aplikację smaker

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń