Jedzenie, które poprawia humor

Do wiosny jeszcze tak daleko, a długie, zimowe wieczory wcale nie nastrajają pozytywnie. Na szczęście znamy kilka prostych, jedzeniowych trików, dzięki którym wasz humor z pewnością się poprawi.

Jeżeli waszą metodą na chandrę jest zjedzenie sporego kawałka ciasta lub paczki chipsów, mamy dla was dobrą wiadomość. Znamy kilka zdecydowanie zdrowszych sposobów na poprawę humoru. Wystarczy, ze wprowadzicie do swojego jadłospisu kilka zmian. Z pewnością poczujecie się lepiej, a wasz organizm będzie wam bardzo wdzięczny.

1. Pomidory

Cenimy je przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak, jednak warto wiedzieć , że pomidory dostarczają do naszego również wiele substancji odżywczych. Jedną z nich jest likopen, czyli bardzo silny antyoksydant, zabezpieczający nasz przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, likopen poprawia kondycję naszego mózgu oraz zapobiega depresji. Pamiętajcie, że najwięcej tej dobroczynnej substancji znajdziecie w skórkach pomidorów!

Nie bez powodu jajka poleca się jeść na śniadanie. Zawierają w sobie pełen zestaw substancji odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Mity o tym, że jaja powodują sklerozę i podnoszą poziom cholesterolu możemy włożyć między bajki. Za to znajdziemy w nich bardzo dużo witaminy B i łatwo przyswajalnego białka. Jajka bardzo pozytywnie wpływają również na poziom serotoniny, której niedobory mogą powodować wahania nastroju oraz depresję.

Istnieje wiele powodów, dla których powinniśmy jeść botwinkę. Jednym z nich jest jej zbawienny wpływ na nasz nastrój. Roślina ta zawiera w sobie spore ilości magnezu, który jak wiadomo, zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję. Z botwinki możecie przygotować zupę, sałatkę lub koktajl. Sprawdzi się również idealnie w zapiekankach lub jako farsz do pierogów.

Chcąc poprawić sobie nastrój, bardzo często sięgamy po czekoladę. Jednak warto zadbać o to, aby nie była to byle jaka czekolada. Najlepszym wyborem będzie ciemna, gorzka czekolada z jak największą zawartością kakao. Taka przekąska nie tylko poprawi nam humor, ale również dobrze wpłynie na nasz organizm. Gorzka czekolada jest źródłem wielu witamin z grupy B, A i E, a zawarty w niej tłuszcz roślinny pomaga zwalczać zły cholesterol. Dodatkowo, zawarta w niej teobromina stymuluje pracę nerek i układu nerwowego.

Chcecie poczuć się jak na wakacjach? Dodajcie do swoich dań trochę wiórków kokosowych. Są one bogatym źródłem trójglicerydów, wspomagających pracę naszego mózgu. Co więcej, zawarte w nich substancje przyśpieszają działanie układu trawiennego i co najważniejsze, bardzo pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie.

Jeśli odczuwacie spadek formy, zrezygnujcie z tłustej śmietany i zastąpcie ją jogurtem greckim! Znajdziecie w nim potężną dawkę wapnia, którego niedobór może być przyczyną złego samopoczucie. Jeżeli jogurt grecki stanie się stałym elementem waszej diety, możecie uniknąć problemów z pamięcią, rozdrażnienia oraz huśtawek nastrojów.

Już na samą myśl o miodzie uśmiech pojawia się na naszych twarzach. To doskonała (i zdecydowanie zdrowsza) alternatywa dla różnego rodzaju słodkich przekąsek, które zajadamy, chcąc poprawić sobie nastrój. Na korzyść miodu przemawia nie tylko jego słodki smak, ale również wiele substancji odżywczych z nim zawartych. Dzięki nim, ma on nie tylko działanie antybakteryjne i antyzapalne, ale również pomaga w leczeniu nerwic oraz stanów depresyjnych.

7 produktów, które zapewnią ci piękną ceręChcesz dożyć setki? Oto 6 produktów, które przedłużą twoje życie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

2
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0