Karambola Jagody - przepis z "Bake Off..."

W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na niesamowity sernik.

Ciasto
1½ szklanki mąki
2 łyżki kakao
3 żółtka
125 g masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
200 g białej czekolady
150 ml śmietany 30%
500 g jednokrotnie zmielonego twarogu
ziarna 1 laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny

Masa pistacjowa
300 g obranych, uprażonych, solonych pistacji
100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny

Glazura z karamboli
8 karamboli
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
1½ łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny

Dekoracja
2 owoce karamboli
płatki śniadaniowe w kształcie cienkich patyczków lub cienki błonnik
2 tabliczki gorzkiej czekolady
30 żółtych drażetek
jadalny złoty brokat

Ciasto
Składniki na kruche ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

Masa serowa
Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić. Wszystkie składniki oprócz żelatyny połączyć z twarogiem (mikser na wolnych obrotach). Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, podgrzać i dodać do masy. Wylać na upieczony i wystudzony spód.

Masa pistacjowa
Z pistacji zrobić blenderem masło, dodać rozpuszczoną białą czekoladę, połączyć z serkiem mascarpone i ubitą kremówką. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, zahartować, dodać do masy i wylać na ciasto.

Glazura z karamboli
Karambolę pokroić na części, dodać sok i skórkę z cytryny. Zblendować i zagotować, następnie dodać żelatynę namoczoną wcześniej w niewielkiej ilości wody. Ostudzić, wylać na ciasto. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Dekoracja
Karambole pokroić na sześć plasterków. Patyczki z płatków maczać w rozpuszczonej czekoladzie i układać na gwiazdkach, formując gniazdka. Odstawić do zastygnięcia. Na gniazdka układać po trzy draże. Rozłożyć w równych odstępach na brzegach wystudzonego sernika. Całość udekorować brokatem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 96

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4791

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0