Do góry

Newsy

Kawa w erze zero waste

Wyobrażenia konsumentów o kawie zdominowane są przez bardzo pozytywne obrazy i doświadczenia.

Fot. 123RF/Picsel

Zastrzyk energii, obrazy pięknych plantacji w tropikalnych krajach, zmysłowy aromat - wszystko to sprawia, że zapominamy czasem, że kawa to także duży biznes, który produkuje setki tysięcy ton odpadów.

Etno Cafe, polski producent kawy kraftowej i cold brew coffee oraz właściciel sieci kawiarni, od początku roku realizuje plan stworzenia pierwszego w Polsce ekosystemu kawowego, opartego o filozofię obiegu zamkniętego. Jednym z jego elementów jest ograniczenie odpadów.

- Funkcjonowanie firmy w ramach obiegu zamkniętego oznacza wzięcie odpowiedzialności za całość procesów - mówi Łukasz Mrowiński, CEO Etno Cafe. - Zero waste, o którym tyle się dzisiaj mówi, to tylko część tej filozofii. Chodzi nie tylko o redukcję i recykling odpadów, ale kontrolę ciągu zdarzeń, który zaczyna się jeszcze przed produkcją a kończy po wypiciu kawy przez gościa kawiarni.

- W naszym przypadku oznacza to, że sprowadzamy ziarno zielone i wypalamy je we własnej palarni. Następnie pakujemy je do paczek kawy i przekazujemy do browaru kawowego, gdzie produkujemy Cold Brew Coffee, kawę macerowaną na zimno. Kawa w paczkach trafia do naszych partnerów, sklepu internetowego i naszej sieci kawiarni, a finalnie - po zaparzeniu - do filiżanek Gości. Od teraz bierzemy odpowiedzialność także za to, co dzieje się z odpadami - dodaje Mrowiński.

Pierwszym krokiem w tym kierunku było wprowadzenie do kawiarni ekologicznego papieru, biodegradowalnych opakowań na wynos i zniżek dla wszystkich, którzy zamówią kawę we własnym kubku. Etno Cafe jako pierwsza duża sieć kawiarni zastąpiła też plastikowe słomki biodegradowalnymi zamiennikami z PLA, czyli kwasu L-polimlekowego otrzymywanego z surowców odnawialnych, np. mączki kukurydzianej.

Kolejnym etapem budowania ekosystemu kawowego są działania zmierzające do recyklingu fusów pozostałych po zaparzeniu kawy oraz odpadów kawy powstałych przy produkcji Cold Brew Coffee. Firma od dwóch lat prowadzi prace badawcze nad rozwiązaniami, które pozwolą wykorzystywać fusy pozostałe po zaparzeniu kawy i inne odpady kawowe. Już wkrótce w sprzedaży pojawią się kosmetyki na bazie odpadów kawowych. Ten projekt firma realizuje przy współpracy z Organique, popularną marką kosmetyczną.

Kosmetolodzy nie od dziś wiedzą, że fusy kawowe są doskonałym eksfoliatorem, który łagodnie oczyszcza skórę z martwego naskórka. Ceni się je zwłaszcza ze względu na ich delikatne działanie przyjazne także skórze wrażliwej. Dzięki współpracy Etno Cafe i Organique fusy i odpady do po produkcji cold brew zostaną wykorzystane do tworzenia peelingu oraz glicerynowego mydła kawowego. Pierwsze kosmetyki Organique mają trafić do kawiarni Etno Cafe jeszcze we wrześniu. Wcześniej w sprzedaży pojawią się zestawy kaw i olejków Organique, które pozwolą fanom kawy samodzielnie przygotować peelingi na bazie kawowych fusów. Wówczas w zależności od grubości mielenia, a więc sposobu parzenia kawy będzie można stworzyć kosmetyk do ust, stóp bądź twarzy.

- Kosmetyki to tylko jedna z możliwości wykorzystania odpadów po produkcji kawy. Sprawdzamy też możliwości tworzenia na ich bazie suplementów diety, kompostów, a nawet brykietu opałowego - powiedział Łukasz Mrowiński. - Będziemy też zachęcać naszych klientów do samodzielnego wykorzystania fusów kawowych, które dobrze sprawdzają się np. jako nawóz do roślin.

- Chcemy, by wszystkie te działania były sygnałem dla całej branży kawowej, że proekologiczne zmiany nie wymagają lat przygotowań, a przede wszystkim zmiany mentalności - kontynuuje Mrowiński. - Zresztą biodegradowalne opakowania i utylizacja odpadów już niedługo będzie absolutną koniecznością. Chcąc stawiać na autentyczność i wysokiej jakości produkt, trzeba pomyśleć też o środowisku, od którego wszystko w kawie się zaczyna.

Źródło: materiały prasowe

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń