Klops z jajkiem

Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe.

Fot. materiały prasowe

Składniki (forma keksówka 32x12 cm):

· 1 kg mięsa mielonego z indyka

· 3 duże marchewki

· 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht

· 2 duże cebule

· 4 ząbki czosnku

· olej Rapso

· 2-3 łyżki suszonego majeranku

· 3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, rosyjska)

· 2 jajka surowe

· 5 jajek ugotowanych na twardo

· 2 bułki kajzerki

· sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Marchew obieramy i tarkujemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wsypujemy cebulę z czosnkiem. Całość podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia się warzyw (mieszamy od czasu do czasu).

3. Dodajemy marchewkę i dusimy około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

4. Bułki zalewamy zimną wodą i czekamy aż staną się miękkie. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji odciskamy je z wody.

5. Mięso przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni, surowe jajka, bułkę, groszek, musztardę, majeranek, około 1,5 łyżeczki soli oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

6. Keksówkę wysmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy przełóż 1/2 masy, na to wyłóż na całą długość obrane jajka. Całość przykryj resztą masy mięsno-warzywnej. Wyrównaj powierzchnię, posmaruj olejem i piecz w 180°C przez 60 minut.

7. Danie to możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
0
Dania główne Kotlety szwagra

Kotlety szwagra to wyjątkowe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na ni...

Odsłon: 13245

30 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2