Ewa_Gotuje

Królowa kuchni czy pani na zmywaku?

Miliony kobiet każdego dnia oddaje się pieczołowitemu gotowaniu, wkłada w tę czynność całe serce i duszę. Wypełnia swoje obowiązki rodzinne, które wynikają z naturalnej kolei rzeczy. Co więcej jest pogodzona z rolą żony i matki, po prostu pieczołowicie dba o ognisko domowe.

Można by rzec - ładny obrazek - ale jak ma się on do rzeczywistości? A ta, jak się okazuje jest nieubłagana. Najnowsze badania przeprowadzone przez firmę Schwartz wskazują na to, że gotowanie dla 70 procent pań jest przykrą koniecznością i najbardziej stresującym domowym zajęciem. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest brak uznania dla ich włożonego wysiłku przez domowników.

Nie stój przy garach - gotuj z rodziną!

Badania mówią same za siebie. Współczesne niedocenione panie nie przepadają za przysłowiowym "staniem przy garach" i trudno jest im często zaprzyjaźnić się z książką kucharską. Przygotowanie kolejnego dania jest dla nich przykrym obowiązkiem niedającym satysfakcji. Gotowanie traktują jako nudne i męczące zajęcie, nawet jeżeli wcześniej było ono dla nich frajdą. Co zatem zrobić by kobiety na nowo poczuły się jak prawdziwe królowe kuchni i odczuwały większą przyjemność z gotowania? Tutaj konieczne jest wsparcie bliskich. Jeżeli każdy z domowników przynajmniej raz w tygodniu zechce wnieść swój wkład w przygotowanie posiłku zaowocuje to lepszym zrozumieniem oczekiwań drugiej strony oraz rozluźni atmosferę panującą do tej pory w kuchni. Wspólne gotowanie sprzyja budowaniu więzi, a zarazem jest ciekawą alternatywą spędzenia wolnego czasu z bliskimi. Tym bardziej, że z badań przeprowadzonych przez OECD wynika, że dla rodziny poświęcamy zbyt mało czasu - średnio 28 minut dziennie. Jednym z pomysłów jest również zaangażowanie dzieci w kulinarne obowiązki, gdyż kuchnia wbrew pozorom jest miejscem, gdzie rodzice mogą bawić się z maluchami, a przy tym edukować i uczyć odpowiedzialności. Nie ma wątpliwości, że rodzinne gotowanie da chwilę wytchnienia od codziennej gonitwy, a przy tym nastroi pozytywnie.

Rzemieślnik kontra artysta, a może wprost przeciwnie?

Mówi się, że profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który tworzy dzieło kulinarne. Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Tak jak rzemieślnik wykonuje swoje zadanie z wielką pieczołowitością oraz wysiłkiem, z kolei podobnie jak artysta wkłada serce w to, co robi i poddaje się twórczej fantazji. Za przykładem znawców sztuki kulinarnej możemy podążać również i my. Warto we własnym domu przeprowadzić mały eksperyment i zorganizować wspólnie ze wszystkimi domownikami wieczór kuchni japońskiej czy włoskiej. Będzie on wspaniałą okazją by przybliżyć dzieciom kulturę i obyczaje tam panujące. Innym pomysłem, który obecnie wpisuje się w panujące trendy jest połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z egzotycznymi produktami takimi jak japońskie sosy sojowe Kikkoman. Przykładem takiego dania jest tradycyjna zupa pomidorowa, którą doprawiamy właśnie sosem sojowym. Taki sos podkreśli smak gotowanej potrawy, a także z powodzeniem zastąpi sól.

Nie sposób nie zgodzić się z twierdzeniem, że kuchnia jest sercem całego domu, zmienia się i ewoluuje, podobnie jak my. Jest miejscem, w którym koncentruje się życie rodzinne. Warto więc zadbać o to, aby była przesiąknięta pozytywnymi emocjami. Dzięki wspólnemu wysiłkowi możemy to osiągnąć.

Źródła: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Wątróbka po berlińsku

Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...

Odsłon: 860

30 min
2
15 min
0
Desery Ciasto drożdżowe z rabarbarem

W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...

Odsłon: 66

>60 min
1
15 min
1
Dania główne Carbonara

Carbonara to klasyczne danie pochodzące z Włoch. Przygotowywana jest z jedyni...

Odsłon: 7081

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0