Kulinarne trendy na rok 2018

Chociaż rok 2018 dopiero się zaczął, już teraz możemy powiedzieć, jakie trendy kulinarne go zdominują. Co zachwyci miłośników dobrego jedzenia w najbliższej przyszłości? Oto kilka naszych typów.

Co pewien czas świat kulinariów zostaje zdominowany przez mody, które zmieniają nasze codzienne przyzwyczajenia. Właśnie w ten sposób na nasze stoły przebojem wdarło się chociażby awokado, organiczne produkty lub dania kuchni japońskiej. Czym zaskoczy nas rok 2018? Oto kilka trendów, które naszym zdaniem ukształtują gastronomię w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy.


1. Jedzenie przyjazne jelitom

Pod koniec ubiegłego roku w księgarniach pojawiło się mnóstwo publikacji dotyczących diet przyjaznych jelitom. Zdaniem ich autorów, to właśnie one są kluczem do długiego życia w zdrowiu. 2018 rok będzie bez wątpienia czasem, kiedy zaczniemy wdrażać tę wiedzę w życie. Spodziewajcie się, że w ciągu najbliższych miesięcy blogerzy, kucharze oraz miłośnicy kulinariów zwrócą swą uwagę ku przepisom zawierającym kiszone oraz marynowane warzywa. Znacznie częściej będziemy sięgać również po kefir, jogurty, kimchi oraz pastę miso, będących skarbnicą cennych (i bardzo przyjaznych jelitom) probiotyków.

Pobierz aplikację smaker

Badania wskazują, iż młode pokolenie jest coraz bardziej skoncentrowane na zdrowym trybie życia, co przekłada się na znaczny spadek spożycia alkoholu w tej grupie. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z wyniszczającego działania napojów wyskokowych, dlatego też sięga po nie sporadycznie lub całkowicie z nich rezygnuje. Alternatywę dla tradycyjnych drinków stanowią mocktaile czyli bezalkoholowe koktajle o naprawdę zaskakujących smakach. To właśnie one mają zdominować przyjęcia w roku 2018.

Co prawda zwiększone zainteresowanie lokalnymi produktami możemy obserwować już od kilku lat, jednak w najbliższym czasie ma to przybrać zupełnie inny wymiar. Najsłynniejsi szefowie kuchni zwrócą się w kierunku tzw. hiperlokalności. Zgodnie z tą zasadą powinniśmy sięgać po produkty nie tyle z naszego kraju czy też regionu, a te które zostały wyprodukowane możliwie jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania.

Pobierz aplikację smaker

W ostatnich latach nastał renesans kawy - nauczyliśmy się ją parzyć i podawać w zupełnie nowy sposób, odkrywając przy okazji jej nowe odmiany. Jednak zdaniem specjalistów rok 2018 będzie należeć do herbaty. Zapomnijcie o nudnym earl grey'u i zaprzyjaźnijcie się z zupełnie nowymi, znacznie bardziej ekscytującymi, mieszankami. Możecie również spodziewać się powrotu do łask tradycyjnych herbaciarni, gdzie parzenie tego napoju zostało zamienione w najprawdziwszą sztukę.

Jeśli myśleliście, że świat przypraw już niczym was nie zaskoczy, zastanówcie się raz jeszcze. Okazuje się bowiem, iż w różnych zakątkach świata czekają na nas kolejne ciekawostki. Odkryciem roku 2018 ma stać się nepalski pieprz Timut - delikatnie pikantny o zdecydowanym cytrusowym aromacie. Podobno największe sieci spożywcze już zaopatrzyły się w jego zapasy.

Pobierz aplikację smaker

Wiele wskazuje na to, iż szefowie kuchni z całego świata w najbliższym czasie poświęcą więcej uwagi niedocenianej dotąd kuchni portugalskiej. Jeśli do tej pory w waszym mieście nie było restauracji poświęconej przysmakom z tamtego zakątka świata, możecie się spodziewać, iż w najbliższej przyszłości się to zmieni. Z pewnością pokochacie te pyszne i proste dania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 22

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0