Leśny mech – słynne ciasto, które robi wrażenie na gościach

Niektóre ciasta mogą zachwycić nie tylko swoim smakiem, ale także nietypowym wyglądem. Z całą pewnością do tego typu ciast należy leśny mech – deser z niespodziewanym składnikiem. Jeśli jeszcze go nie robiliście i jesteście ciekawi, jak przygotować to pyszne ciasto, koniecznie sprawdźcie przepis.

Fot. 123RF/Picsel

Leśny mech to ciasto, które pojawia się na różnych rodzinnych imprezach. Zachwyca wyglądem, gdyż rzeczywiście wygląda jak runo leśne, położone wprost na talerz. Smakuje bosko, jest wilgotne i słodkie. Co znajduje się w jego składzie?

Leśny mech - komu zasmakuje to ciasto?

Leśny mech to ciasto, które zyskało już wielu fanów w naszym kraju. Wygląda bajecznie i jest niezwykle smaczne - wszystko dzięki kremowemu nadzieniu, które powstaje z serka mascarpone. Jednak to nie mascarpone stanowi tajemniczy składnik tego ciasta.

Jest nim...szpinak. Nie obawiajcie się jednak - ciasto nie jest wytrawne, nie pachnie i nie smakuje dziwnie. Jest jednak z pewnością doskonałym fortelem, który może pomóc rodzicom w przekonaniu swoich pociech do tego niezbyt popularnego składnika. Nie wszystkie dzieci lubią warzywa. Właściwie wiele z nich za nimi nie przepada, a szpinak niestety znajduje się tuż obok brukselki i brokułów na liście najmniej lubianych warzyw. Jeśli wasze niejadki nie lubią się ze szpinakiem, ciasto leśny mech może przekonać je, że to produkt, z którego można wyczarować wiele dobrego.

Pamiętajcie jednak, że dzieci nie powinny jeść zbyt dużych ilości cukru, a w leśnym mchu jednak trochę się go znajduje. Nie pozwólcie zatem, by maluchy zakochały się w tym cieście. Leśny mech przypadnie do gustu także tym, którzy nie kryją swojej miłości do mascarpone. Kremowe nadzienie jest tym, co może zachwycić właściwie każdego.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Ciasto leśny mech - potrzebne składniki

By przygotować ciasto leśny mech na następne spotkanie ze znajomymi, musicie mieć kilka niezbędnych składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście szpinak, który odpowiada za piękny zielony kolor ciasta. Możecie skorzystać ze szpinaku mrożonego bądź świeżego - w zależności od tego, który macie pod ręką.

Najlepiej wybierać szpinak już rozdrobniony, choć będzie on oczywiście jeszcze dodatkowo blendowany. Oprócz szpinaku przygotujcie także trzy jajka, 2/3 szklanki oleju, pół kilograma mąki pszennej, 250 gramów cukru - drobnego lub cukru pudru - oraz dwie łyżki proszku do pieczenia lub sody.

Możecie użyć mniej cukru jeśli jesteście na diecie lub zastąpić go inną substancją słodzącą, taką jak stewia czy ksylitol. Słodzenie ciasta jest konieczne, jednak możecie dowolnie eksperymentować z ilościami cukru czy zamiennika, by uzyskać jak najlepszy leśny mech dla siebie.

Ciasto szpinakowe - czas na pieczenie

Zacznijcie od przygotowania ciasta szpinakowego, które będzie piekło się przez 45 minut. Istotnym elementem jest odpowiednie potraktowanie szpinaku. Jeśli jest mrożony, musi zostać wcześniej rozmrożony - można pomóc sobie gorącą wodą. Rozmrażajcie go na sitku, by przy okazji pozbyć się nadmiaru wody.

Następnie i tak należy go odcisnąć. W cieście nie ma miejsca na wodę. Jeśli korzystacie ze świeżego szpinaku, umyjcie go, a następnie wrzućcie do garnka. Należy podgrzewać go przez kilka minut, aż do zwiędnięcia. Szpinak zblendujcie na gładką masę, bez ciągnących się listków. Teraz czas na miksowanie jajek z cukrem - powinny stworzyć gładką masę, cukier nie może być widoczny. Jeśli chcecie, by jajka ubijały się łatwiej, możecie ocieplić je przed całym procesem w ciepłej wodzie. Ciągle ubijając zacznijcie dolewać olej, a następnie mus ze szpinaku.

Do oddzielnej miski przesiejcie mąkę i dodajcie proszek do pieczenia. Mąkę złączcie z jajkami i musem szpinakowym, a następnie miksujcie delikatnie, by całość się połączyła. Ciasto powinno być jednolite, zielone. Wylejcie masę do okrągłej formy o średnicy 24 centymetrów i pieczcie je do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Potrwa to prawdopodobnie 45 minut. Ciasto szpinakowe po tym czasie będzie już gotowe.

Ciasto ze szpinakiem gotowe. Teraz czas na krem

Ciasto ze szpinakiem to tylko jeden z elementów całego deseru. Bez kremowej masy nie będzie tak smaczne. Jak ją przygotować? Potrzebujecie do tego tylko kilku składników, z których najważniejszym jest serek mascarpone. Chociaż jest dość tłusty, to właśnie on wprowadza pełnię smaku do tego kremu. 250 gramów serka mascarpone, 200 mililitrów śmietanki 36% oraz trzy łyżki cukru pudru i łyżeczkę olejku waniliowego wrzućcie do misy miksera i ubijajcie mocno przez kilka minut.

Masa powinna zwiększyć swoją objętość i będzie puszysta. Zamiast olejku waniliowego możecie użyć wanilii lub cukru wanilinowego. Pamiętajcie także, że śmietanka i serek powinny być zimne - będą wtedy łatwiej się ubijać. Jeśli chcecie, by masa była zwięzła, możecie dodać opakowanie śmietany fix i jeszcze raz dobrze ją ubić.

Zobacz: Ciasto brokułowe na słodko

Ciasto zielony mech już prawie gotowe

Ciasto zielony mech jest niemal gotowe. Teraz musicie tylko połączyć wszystkie składniki. Najpierw przekrójcie ciasto na pół i na dolnej połowie połóżcie krem. Niektórzy decydują się na ułożenie górnej połowy na kremie, jednak ciasto nie jest wtedy aż tak spektakularne. Dlatego zamiast tworzyć typowe składane ciasto, wykorzystajcie górę trochę inaczej. Możecie wybierać je łyżeczką, bądź rozdrobnić za pomocą palców.

Najważniejsze, by efekt przypominał mech, który znajduje się na ziemi w lesie. Posypcie masę ciastem, a następnie ułóżcie na nim borówki i owoce granatu. Możecie wykorzystać do tego także jagody czy świeże maliny. Korzystajcie z tych owoców, które są akurat dostępne, jednak najlepiej, by były to owoce leśne. Ciasto zielony mech jest już gotowe. Możecie zajadać je razem ze znajomymi.

A może babeczki leśny mech?

Babeczki leśny mech to trochę inne podejście do tego znanego i uwielbianego deseru. Możecie zrobić je dokładnie w ten sam sposób, co ciasto leśny mech - jedynie na trochę mniejszą skalę.

Ciasto i krem niczym się nie różnią, choć możecie wprowadzić w nich drobne zmiany. Na przykład zamiast olejku waniliowego do kremu dodać olejek cytrynowy oraz odrobinę startej skórki cytrynowej. Dzięki temu babeczki będą trochę bardziej wyraziste.

Do foremek wlejcie ciasto i pieczcie je w 180 stopniach przez 25 minut lub do suchego patyczka. Gdy ciasto będzie już gotowe, musicie tylko odciąć jego górę, która przeznaczona będzie do przygotowania posypki wyglądającej jak mech. Na pozostałej części babeczki rozsmarujcie krem. Posypcie go mchem i ozdóbcie owocami.

Babeczki leśny mech to doskonałe rozwiązanie, gdy urządzacie luźniejszą imprezę w gronie znajomych bądź też chcecie spakować swoim najbliższym coś pysznego na deser w szkole czy pracy.

Ciasto leśny mech było, jest i będzie jednym z najpiękniej wyglądających deserów, jakie można postawić na stole. Wygrywa z nim chyba tylko idealnie upieczona beza pavlova. Leśny mech jest jednak prostszy do przygotowania. Jeśli spodziewacie się gości i chcecie ugościć ich po królewsku, koniecznie zróbcie właśnie to ciasto.

 

1. Leśny mech

Leśny mech

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto Leśny mech

 

2. Ciasto Leśny mech

Ciasto Leśny mech

Fot. Ola1984 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto Leśny mech

 

3. Ciasto Leśny mech

Ciasto Leśny mech

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto Leśny mech

 

4. Ciasto Leśny mech

Ciasto Leśny mech

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto Leśny mech

 

5. Leśny mech

Ciasto Leśny mech

Fot. MZet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto Leśny mech

 

6. Leśny mech

Ciasto Leśny mech

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto Leśny mech

 

7. Tort Leśny mech

Tort Leśny mech

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tort Leśny mech

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 84

wszystkie
2
15 min
6
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1