Do góry

Przepisy Ambition

Makowiec doskonały

Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy.

Makowiec na INTERIA.TV.

  • 2 szklanki maku
  • szklanka bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli zapachu migdałowego
  • 3 łyżki miodu
  • szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów)
  • kostka masła
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • do dekoracji
  • szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • szklanka cukru

 

Przygotowanie:

Mak sparzyć, zostawić na noc. Następnego dnia odsączyć, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Dodać tartą bułkę, proszek do pieczenia, zapach, miód i bakalie. Masło rozpuścić, zostawić do przestygnięcia, następnie dodać do masy makowej. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec dobrą godzinę. Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć.

Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody, gotować, aż lukier zacznie gęstnieć, dodać orzechy, gotować jeszcze chwilę, a następnie polać orzechową pasą tort i zostawić do wystygnięcia.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń