Mango w bezie Marysi - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała przepis na tort bezowy z egzotycznymi owocami.

Beza
8 białek
1 duża szczypta soli
480 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka octu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Mango curd
550 g pulpy z mango
110 g cukru pudru
100 ml soku z cytryny
4 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
woda (aby rozmoczyć mąkę ziemniaczaną)
45 g masła

Krem śmietanowy
1 l schłodzonej śmietany kremówki 36%
750 g serka mascarpone
4 limonki
10 łyżek cukru pudru

Wykonanie
2 dojrzałe mango
4 jajka
3 marakuje
250 g borówek amerykańskich
mięta do dekoracji
granatowe i żółte bratki do dekoracji
2 limonki

Beza
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier. Pod koniec dodać ocet i skrobię. Przygotować trzy blaty oraz kilka bezików. Piec około 2 godzin w temperaturze 140°C.

Mango curd
Pulpę z mango, cukier, sok z cytryny oraz żółtka gotować. Zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodać do kremu i ponownie podgrzać do temperatury około 90°C. Dodać masło, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krem śmietanowy
Ubić śmietankę z serkiem mascarpone i skórką z limonki. Dodać cukier oraz sok i skórkę z limonek. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Wykonanie
Złożyć po kolei: beza, mango curd, krem śmietanowy. Powtórzyć trzy razy. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce mango oraz marakui, miętę, kwiaty i beziki. Ozdobić pokrojonymi limonkami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 220

15 min
1
15 min
12
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0