Najczęstsze błędy popełniane podczas gotowania

Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz, któryś z tych błędów.

W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić! Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania.

1. Źle przyprawiamy

Nie ma nic gorszego od źle przyprawionych potraw. Dotyczy to zarówno tych, których nie doprawiliśmy, jak i tych przyprawionych za bardzo. W gotowaniu, jak w mało której dziedzinie życia, istotny jest umiar. Czasem warto powstrzymać się od wsypywania do garnka wszystkich przypraw, jakie akurat mamy pod ręką, gdyż w efekcie zaserwujemy bliskim potrawę o przedziwnym smaku. Co więcej, bardzo prawdopodobne, że większość naszych dań będzie smakować tak samo.

Zachowując umiar, unikniemy również sytuacji, gdy dodane przez nas przyprawy stłumią naturalny smak produktów, który przecież powinien być najważniejszy. Warto również pamiętać, że w przypadku gdy stosujemy świeże zioła, powinniśmy zawsze dodawać je pod koniec gotowania, inaczej nic nie pozostanie nam ani z ich pięknego koloru, ani z aromatu.

 

Zobacz też: Najgorsze porady żywieniowe, jakie kiedykolwiek usłyszysz. Kliknij!

Wbrew pozorom, smażenie wcale nie jest łatwą sztuką i można przy tej czynności popełnić naprawdę sporo błędów. Jednym z najczęściej powtarzanych jest zbyt słabe nagrzanie patelni. Jeśli wyłożycie mięso na zimny tłuszcz, możecie być niemal pewni, że będziecie mieć problemy z jego obróceniem. Zapomnijcie też o chrupiącej skórce, zamiast niej uraczycie rodzinę tłustą i gumowatą potrawą. Co gorsza, produkty wrzucone na zimny tłuszcz chłoną go znacznie więcej, przez co stają się zdecydowanie bardziej kaloryczne.

Unikajmy także wkładania zbyt wielu produktów na patelnię. Mowa tutaj zwłaszcza o mięsie - soki które z niego wypłyną, nie będą miały szansy odparować. W ten sposób nasze potrawy zamiast się smażyć, zaczną się dusić. Koniecznie pamiętajcie również, by nie dotykać mięsa zbyt często, ani nie kłuć go widelcem - tylko wówczas będzie soczyste. Po zdjęciu z patelni, pozwólcie mu odpocząć kilka chwil. Jeśli pokroicie je zbyt szybko, wypłyną z niego wszystkie naturalne soki, czyli to co w nim najcenniejsze.


Zobacz też: Mięso skleja się specjalnym klejem! Kliknij!

W przypadku gotowania makaronu powinniśmy stosować się do rad udzielanych nam przez Włochów - w końcu któż zna się na nich lepiej? Przede wszystkim, pamiętajmy aby makaron gotować w odpowiedniej ilości wody - zazwyczaj jest to litr na każde sto gram makaronu. Musimy też bardzo uważać, by go nie rozgotować, gdyż wówczas traci większość swoich właściwości odżywczych oraz staje się znacznie bardziej kaloryczny. W tym wypadku najlepiej zdać się na wskazówki podane przez producenta na opakowaniu. Warto również wiedzieć, że wbrew obiegowej opinii, po ugotowaniu makaronu nie powinniśmy przelewać go zimną wodą, ani dodawać do niego tłuszczu - w ten sposób sprawimy tylko, że sos będzie z niego spływał, a nasz posiłek stanie się zdecydowanie mniej apetyczny.


Zobacz też: Wszystko, co powinieneś wiedzieć o makaronie. Kliknij!

Wbrew pozorom, przygotowanie dobrej zupy wcale nie jest prosty zadaniem. Dla wielu początkujących kucharzy ugotowanie smacznego bulionu, który później można wykorzystać w wielu innych potrawach, stanowi nie lada wyzwanie. Co zrobić, aby nasz rosół nie był mętny? Wymaga to trochę wysiłku, jednak efekt wart jest zachodu - musimy koniecznie usuwać wszystkie burzyny, jakie powstają na powierzchni zupy podczas jej gotowania. Tylko wówczas możemy być pewni, że nasz wywar będzie idealnie klarowny.


Zobacz też: Jak zrobić dobrą zupę? Kliknij!

Z pewnością wielu z was borykało się z problemem panierki, która zamiast na kotlecie, zostawała na patelni. Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja, najprawdopodobniej zapomnieliście o jednym bardzo ważnym składniku. Mowa oczywiście o mące. Jeśli oprószycie nią mięso, a dopiero potem obtoczycie je w jajku i bułce tartej, możecie mieć pewność, że panierka pozostanie tam gdzie być powinna.


Zobacz też: Schabowy idealny: Jaka jest jego tajemnica? Kliknij!

Wybór odpowiedniego oleju wcale nie jest prostą sprawą. Nie każdy dobrze wpływa na nasze zdrowie, podobnie jak nie każdy nadaje się do smażenia lub spożywania na zimno. Kluczowa w tym wypadku jest tzw. temperatura dymienia - im wyższa, tym więcej zniesie olej. Pamiętajcie, że danie przygotowane na złym oleju, może być nie tylko niesmacznie, ale nawet niebezpieczne dla naszego zdrowia.


Zobacz też: Jaki olej nadaje się do smażenia? Kliknij!

Ile noży znajduje się w twojej kuchennej półce? Jeśli odpowiedź brzmi jeden, to albo bardzo mało gotujesz, albo niezwykle utrudniasz sobie życie. Okazuje się bowiem, że nie bez powodu wytarza się noże w najróżniejszych kształtach. Każdy z nich ma nieco inne zastosowanie. Szeroki nóż szefa kuchni dobrze sprawdzi się przy krojeniu i szatkowaniu, jednak w żaden sposób nie zastąpi noża do filetowania ryb, czy też ozdabiania warzyw. Jeśli chcecie poczuć się w kuchni naprawdę swobodnie, koniecznie zaopatrzcie się w wielozadaniowy komplet ostrych noży. Zobaczycie jak wiele czynności stanie się zdecydowanie prostszych.


Zobacz też: Nóż - zaufany partner w kuchni. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 3971

30 min
21
Dania główne Drobiowe kieszonki

Dzisiaj chciałam polecić kieszonki z drobiu napełnione szpinakiem , zapiekane...

Odsłon: 121

30 min
10
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Prosta surówka z kapusty, jabłka, cebuli i papryki z dodatkiem natki pietrusz...

Odsłon: 35

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

6
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5
Informacje Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Sałatki i surówki to nieodłączny element zdrowej diety, również tej odchudzającej. Regularne jedzenie warzywnych dań nie tylko korzystnie wpływa na...

4