Najdroższe sery świata

Jak wiele jesteśmy w stanie zapłacić za jedzenie? Okazuje się, że naprawdę dużo. Zwłaszcza jeśli produkty, które chcemy nabyć, uchodzą za luksusowe, szczególnie smaczne lub naprawdę unikatowe.

Dosyć powszechnie wiadomo, iż niektórzy smakosze są w stanie zapłacić naprawdę wysoką cenę za produkty uznawane za wyjątkowe. Czy wśród nich mógłby znaleźć się zupełnie niepozorny ser? Jak się okazuje, ceny niektórych jego odmian mogą przyprawiać o zawrót głowy. Oto lista tych, których powinniście spróbować, dysponując naprawdę pokaźnym budżetem.

1. Gorau Glas

Zwiedzając północną Walię, będziecie mieli okazję skosztować niecodziennego przysmaku - krowiego sera z niebieską pleśnią Gorau Glas, kosztującego około 250 złotych za kilogram. Jego smak doceniono w czasie wielu konkursów, jednak cenę kwestionuje wielu smakoszy. Producentka serów Gorau Glas tłumaczy, iż wynika ona przede wszystkim użycia najwyższej jakości produktów w tym mleka z niewielkiej, rodzinnej mleczarni.

Włoskie sery słyną z doskonałego smaku oraz tego, że niektóre z nich mogą naprawdę słono kosztować. Przykładem potwierdzającym tę tezę jest bez wątpienia Bitto, który może kosztować nawet 360 zł za kilogram.
Metody produkcji tego sera nie zmieniły się od setek lat. Wytwarza się go wyłącznie z między czerwcem a wrześniem z mieszanki mleka krów i zagrożonych wyginięciem kóz Orobica. Ser ten nie jest wytwarzany w ilościach przemysłowych, a niektóre krążki mogą dojrzewać nawet 10 lat, co mocno wpływa na ich cenę.

Pobierz aplikację smaker

Mówiąc o serach zwykle mamy na myśli produkty wytworzone z mleka krowiego, koziego lub owczego. A co powiecie na niebo bardziej oryginalne mleko łosia? Ten nietypowy przysmak produkuje rodzina Johannsonów, mieszkająca w szwedzkim Bjurholm. Ze względu na to, iż klępy nie dają zbyt dużo mleka, a ich dojenie nie należy do najłatwiejszych, ser od państwa Johannsonów z kosztuje około 2800 zł za kilogram.

Caciocavallo to kolejny włoski ser na naszej liście. Możecie zakupić go w czasie podróży po południowych Włoszech. Oczywiście pod warunkiem, że jesteście gotowi zapłacić 3800 złotych za kilogram tego przysmaku. Skąd taka cena? Podobnie jak w przypadku innych serów znajdujących się w tym rankingu, jest ona podyktowana produktami wykorzystanymi w czasie produkcji. W tym wypadku chodzi o mleko niezwykle rzadkich krów rasy Podolico, które doi się wyłącznie w maju i czerwcu.

Pobierz aplikację smaker

Najdroższy ser świata zakupicie w Serbii. To właśnie tam, w położonej nieopodal Belgradu miejscowości Zasavica, znajdziecie rezerwat, w którym żyje około setka oślic. To właśnie one dają mleko na Pule - ser, który ponoć zaskakuje nie tylko smakiem, ale również wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Imponująca jest również jego cena. Chcąc skosztować tego przysmaku, musicie liczyć się z wydatkiem rzędu 4200 zł za kilogram.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 926

>60 min
7
60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1