Do góry

Newsy

Najgorsze kulinarne duety. Tych produktów nie łącz ze sobą!

7. Ryby i kalafior

Fot. 123RF/Picsel

Jod jest niezwykle cennym pierwiastkiem dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla tarczycy. Jego niedobór może prowadzić do upośledzenia funkcji rozrodczych i niewydolności tarczycy, a u dzieci opóźniać wzrost oraz rozwój fizyczny. Jod zwiększa naszą witalność, dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także poprawia sprawność naszego umysłu. Cennym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie, dlatego powinno ich być w naszej diecie jak najwięcej. Warto jednak pamiętać, aby nie serwować ich z kalafiorem, brokułami, brukselką lub kapustą, gdyż warzywa te sprawiają, że tarczyca nie może odpowiednio wykorzystać dostarczanego jej jodu.


Zobacz też: 10 faktów o rybach. Kliknij!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń