Najzdrowsze kulinarne duety

Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać.

Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą, zamiast się wykluczać. Jakie kulinarne duety są warte zapamiętania? Oto kilka naszych propozycji.

1. Zielona herbata z cytryną lub pieprzem

Pierwsza z tych propozycji wydaje się być bardzo zwyczajna, w końcu cytryna jest jednym z najpopularniejszych dodatków do herbaty. Ale czy wiedzieliście, że takie połączenie nie tylko doskonale smakuje, ale również rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie? Dzięki witaminie C zawartej w cytrynie, przeciwutleniacze obecne w zielonej herbacie wchłaniają się nawet trzykrotnie lepiej. Dzięki nim spada ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym zawałów serca. A jak wpłynie na nasze zdrowie zaskakujące połączenie zielonej herbaty i szczypty pieprzu? Taka mieszkanka ułatwi nam walkę ze zbędnymi kilogramami. Pieprz, podobnie jak witamina C, ułatwia wchłanianie antyoksydantów zawartych w herbacie. Ponadto, tego rodzaju napój zapewnia na długo uczucie sytości, dzięki czemu uchronimy się przed nagłymi napadami wilczego głodu.

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego połączenie jogurtu i otrębów jest tak popularne wśród specjalistów do spraw żywienia i jest niemal nieodzownym elementem zalecanych przez nich diet? Jak się okazuje, nie dzieje się tak tylko i wyłącznie ze względu na walory smakowe takiego połączenia. Dodając otręby zbożowe do jogurtu wzmacniamy działanie naturalnych bakterii probiotycznych przez co staje się on zdecydowanie zdrowszy. Włączając go do swojej diety możemy poprawić kondycję naszego układu trawiennego i odpornościowego.

O tym, że wątróbka zawiera bardzo duże ilości żelaza, które niezwykle wpływa na naszą odporność, wiedzą niemal wszyscy. Nic więc dziwnego, że jej jedzenie zaleca się wszystkim osobom zmagającym się z anemią lub niedoborem tego pierwiastka. Warto jednak zadbać o to, by wątróbkę serwować w towarzystwie produktów, które ułatwią przyswajanie żelaza. Co tworzy idealny duet z wątróbką? Wszystkie produkty zawierające duże ilości witaminy C. Możecie zdecydować się na tradycyjne połączenie jej z cebulą, a jeśli chcecie spróbować czegoś nowego, spróbujcie dodać do niej, równie bogatą w witaminę C, paprykę.

Wielbiciele ostrych potraw powinni się cieszyć, gdyż połączenie kurczaka z pikantnymi papryczkami pozwoli wam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Chili jest znane jako jeden z najskuteczniejszych, naturalnych spalaczy tłuszczu. Zawarta w nim kapsaicyna pobudza nasz układ trawienny oraz przyśpiesza metabolizm. Z kolei kurczak to doskonałe i niezbyt kaloryczne źródło białka, które w czasie diety jest nam wyjątkowo potrzebne. Tak więc połączenie tych dwóch produktów wydaje się być bardzo zasadne.

Słyszeliście o antynowotworowych właściwościach brokułów? Zostały one potwierdzone już przez wiele badań, dlatego też koniecznie wprowadźcie to warzywo do swojej diety. Aby najpełniej wykorzystać właściwości tego warzywa koniecznie sparujcie je z innym, które również zawiera dużo przeciwutleniaczy. Doskonałym wyborem będzie pomidor. Jedzenie tych warzyw razem, wzmacnia ich prozdrowotne właściwości i pozwala skuteczniej chronić się nawet przed bardzo poważnymi chorobami.

Aby przez długi czas cieszyć się dobrym zdrowiem, powinniśmy na stałe wprowadzić do naszego jadłospisu nienasycone tłuszcze roślinne. Ich cennym źródłem jest m.in. awokado, dzięki któremu zwiększa się wchłanialność karotenoidów, zawartych w różnego rodzaju zielonych warzywach i ziołach. Koktajl lub sałatka, w których składzie znajdą się np. awokado i szpinak mogą mieć zbawienny wpływ na nasz wzrok. Wszystko to za sprawa wspominanych wcześniej kwasów tłuszczowych oraz luteiny i witaminy A, poprawiających kondycję naszych oczu.

Mamy też doskonałą wiadomość dla wszystkich pań zmagających się z bólami menstruacyjnymi. Problemy te mogą zostać znacząco złagodzone przez brokuły połączone z jajkami. Badacze z Amerykańskiego Archiwum Medycyny Wewnętrznej udowodnili, że zjedzenie np. omleta lub jajecznicy z brokułami może również znacząco złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Jak wskazują badania, jajka z chrzanem powinniśmy spożywać nie tylko w okresie Wielkanocy. To połączenie powinny szczególnie polubić panie, gdyż gwarantuje ono, iż długo będziemy mogły cieszyć się piękną i nieskazitelną cerą. Jajka zawierają w sobie aminokwasy odpowiedzialne za tworzenie kolagenu, którego produkcja jest dodatkowo pobudzana przez obecną w chrzanie witaminę C. Podobny efekt uzyskamy, łącząc jaja z różnego rodzaju zielonymi warzywami i ziołami - bazylią, pietruszką lub szpinakiem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 152

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

5
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2