Naturalne sposoby ochrony przed kleszczami

Choroby wywoływane przez kleszcze to jeden z największych problemów, z jakimi borykamy się latem i późną wiosną. W jaki sposób się przed nimi chronić? Oto kilka naturalnych sposobów, które zminimalizują ryzyko ukąszenia.

Niestety, z letnich wędrówek po lasach możemy przywieźć coś więcej niż dobry humor i miłe wspomnienia. Ukąszenie kleszcza nie jest bolesne, jednak jego konsekwencje mogą być bardzo nieprzyjemne. Owady te przenoszą wiele groźnych chorób, spośród których najgroźniejszymi jest borelioza oraz kleszczowe zapalenie mózgu. Gdy zauważymy kleszcza na skórze, powinniśmy usunąć go przy pomocy pęsety, chwytając go możliwie najbliżej skóry. Zdecydowanie odradza się tzw. wykręcanie go lub smarowanie tłuszczem - w ten sposób sprawimy jedynie, że kleszcz wypuści do naszego organizmu więcej substancji zakaźnych.

Jak mówi stare porzekadło - lepiej jest przeciwdziałać niż leczyć. Mądrość ta sprawdza się także w przypadku ukąszeń kleszczy. Chcąc odstraszyć te owady bardzo często sięgamy po różnego rodzaju spreje i maści dostępne w aptekach i sklepach. Warto jednak wiedzieć, iż istnieją również naturalne sposoby na kleszcze, które sprawią, że nie będziemy dla nich tak łakomym kąskiem.

1. Napary z ziół

Dzięki tej metodzie zapewnicie sobie nie tylko ochronę przed ukąszeniami kleszczy, ale również ochłodę i orzeźwienie w upalne dni. Wystarczy, że przed wyjściem na spacer przygotujecie ziołowy napar, który ostudzony przelejecie do butelki z atomizerem. Potrzebujesz jedynie niewielkiej ilości wrzątku, kilka łyżek soku z cytryny oraz zioła. Na które się zdecydować? W tym wypadku mamy bardzo wiele możliwości. Odstraszająco na kleszcze działa m.in.: mięta, szałwia, geranium, tymianek oraz rozmaryn. Spryskując się takim naparem z pewnością unikniemy ukąszenia kleszcza. Pamiętajmy jednak aby aplikować go ponownie, co kilka godzin.


Zobacz też: Czym grozi ukąszenie kleszcza? Fakty i mity

Z pewnością słyszeliście, że kleszcze nie lubią niektórych zapachów. Aby odstraszyć te owady, warto przed wyjściem do lasu lub na łąkę posmarować się np. olejkiem goździkowym, tymiankowym lub szałwiowym. Zbliżone działanie ma również olejek z trawy cytrynowej, mięty pieprzowej i paczuli. Pamiętajmy jednak, aby nie aplikować ich bezpośrednio na skórę - wcześniej należy je rozcieńczyć w niedużej ilości oleju.


Zobacz też: Lawenda - lekarstwo, które pięknie wygląda. Kliknij!

Ta metoda z pewnością spodoba się wszystkim wielbicielom czosnku. Jeśli nie przeszkadza wam jego zapach, wykorzystajcie przekrojony ząbek czosnku. Ale bez obaw! Nie musicie nacierać nim całego ciała - wystarczy kilka miejsc. Jego aromat jest na tyle intensywny, że z pewnością odstraszy wszystkie owady. Pamiętajcie jednak, że w ten sposób możecie wykorzystać tylko polskich czosnek. Takiego działania nie ma ten pochodzący z Chin. Nieskuteczne są również popularne tabletki czosnkowe.


Zobacz też: Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego? Kliknij!

Wśród domowych sposobów zapobiegających ukąszeniom kleszczy bardzo często wymienia się produkty, zawierające w sobie sporą ilość witamin z grupy B. Zdaniem wielu osób, za jej sprawą zmienia się nieco skład naszego potu, który w ten sposób staje się nieznośny dla kleszczy. Doskonałym źródłem tej witamin z grupy B są między innymi: szpinak, tłuste ryby, warzywa strączkowe, marchewka oraz jaja.


Zobacz też: Jak pozbawiamy warzywa witamin? Kliknij!

Jak się okazuje, aromatyczne maści zawierające wiele olejków eterycznych, przydadzą nam się nie tylko zimą, kiedy większość z nas zmaga się z różnego rodzaju przeziębieniami i infekcjami. Większość z nich w swoim składzie ma olejek eukaliptusowy, kamforę oraz balsam peruwiański, które bardzo skutecznie odstraszają kleszcze.


Zobacz też: Przepisy na domowe syropy. Kliknij!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4