Niezwykłe właściwości sezamu

Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom udało się dowieść, że w tych niepozornych ziarenkach kryje się moc składników odżywczych, które mają wyjątkowo pozytywny wpływ na nasz organizm. Oto kilka powodów, dla których warto jesć sezam.

1. Sezam łagodzi bóle

Już od bardzo dawna olej sezamowy jest wykorzystywany w medycynie naturalnej jako skuteczny środek, łagodzący wszelkiego rodzaju bóle. Zwykle jest on łączony ze startym imbirem i stosowany jako okład na bolące miejsca.

 

Ziarenka sezamu są fantastycznym źródłem wapnia, będącego podstawowym budulcem kości oraz zębów. 100 g sezamu niemal całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie kobiet na wapń. Jak się okazuje, w ziarenkach sezamu znajdziemy blisko trzy razy więcej tego cennego pierwiastka niż w mleku. Wapń poprawia nie tylko kondycję układu kostnego. Ma również doskonały wpływ na prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie oraz odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.

 

Włączając sezam do jadłospisu, dostarczymy do naszego organizmu sporo składników mineralnych, w tym cenny magnez, którego działanie antycukrzycowe potwierdził szereg badań. Co więcej, nasiona sezamu mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez większych przeciwskazań mogą być spożywane przez osoby, zmagające się z tą dolegliwością.

Sezam bardzo często bywa również stosowany jako naturalny środek wykrztuśny, który pozwala w łatwy sposób pozbyć się uporczywego, mokrego kaszlu. Syrop przygotowany na bazie ziarenek sezamu, siemienia lnianego, wody i miodu z pewnością przyda wam się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to wiele osób zmaga się z grypą i przeziębieniami.

 

W medycynie ludowej olej sezamowy bardzo często stosuje się jako naturalny środek na zaparcia. Wystarczy, że łyżkę oleju zmieszacie z łyżką miodu i szklanką wody. Tak przygotowaną mieszankę należy popijać o poranku. Nieprzyjemny problem bardzo szybko zniknie.

Naukowcom udało się dowieść, że częste spożywanie sezamu obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wszystko to ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz fitosteroli. Osobom chcącym walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, poleca się szczególnie czarny sezam. Zawiera on także fitosterole, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10512

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 178

15 min
7
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 95

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2