Nowoczesna kuchnia w babcinym stylu

Kuchnia fusion podbiła serca Polaków. Potrafimy łączyć smaki z najbardziej odległych zakątków świata i wciąż poszukujemy nowych doznań. A gdyby tak połączyć nowoczesne wariacje z tradycyjnym kunsztem i troską o środowisko? Prezentujemy przepis na trzydaniowy obiad w myśl trendu „zero waste”.

Fot. 123RF/Picsel

W nowoczesnej kuchni chyba nic nie jest już w stanie nas zaskoczyć. Łączymy pozornie zupełnie niepasujące do siebie smaki, zmieniamy dotychczas uznane przeznaczenie produktów, dopuszczamy się kulinarnych wariacji. Im bardziej zaskakująco - tym lepiej. Internet pełen jest przepisów, a sklepowe półki produktów z różnych stron świata - to ułatwia eksperymentowanie. Problem pojawia się, kiedy kupujemy wyszukane produkty, których nie zużywamy w pełni i nie mamy pomysłów na ich wykorzystanie, a nie chcemy, by się zmarnowały.

Cóż wtedy robić? Prawdziwa kreatywność to w końcu wymyślanie, próbowanie, smakowanie i modyfikowanie kulinarnych przepisów. Warto zatem przypomnieć sobie tradycyjne sposoby na gotowanie czegoś z niczego i wpuścić do kuchni powiew babcinego stylu. Kto z nas nie pamięta obiadów u dziadków? U nich nigdy nic się nie marnowało. Jak gotować nowocześnie, a jednocześnie po babcinemu? Mamy dla Was kilka porad oraz przepis na nowoczesny, trzydaniowy obiad, w którym nie zmarnuje się ani jeden produkt.

1. Planuj

Mimo, że Twoje dania w niczym nie przypominają babcinych obiadów, możesz je podobnie planować. Kupujesz produkty na jedno danie? Pomyśl, jak wykorzystać jego pozostałe składniki, by przygotować wykwintną przystawkę lub deser.

Z wczorajszego obiadu pozostały Ci obierki z ziemniaków i myślisz, że ich miejsce jest w koszu? To doskonała podstawa, by przygotować krem z topinamburu z chipsami z obierków. Z pozostałych składników oraz resztek, które znajdziesz w lodówce, przygotujesz także dodatki do łososia teriyaki oraz deserowy bread pudding z suchego pieczywa. Przepisy znajdziesz na końcu artykułu.

2. Przechowuj w odpowiednich warunkach

Nasze babcie nie posiadały tak zaawansowanych lodówek i zamrażarek, jednak doskonale radziły sobie z niemarnowaniem. Pamiętaj, by żywność, którą kupujesz, przechowywać w odpowiednich warunkach, zgodnie z wytycznymi zawartymi na etykietach. Stosuj też zasadę „first in, first out", w myśl której to, co wcześniej włożyłaś do lodówki, powinnaś wykorzystać w pierwszej kolejności. Pomoże w tym wyrobienie nawyku przesuwania produktów kupionych wcześniej lub z krótszym terminem ważności w miejsca, które jako pierwsze rzucają się w oczy po otworzeniu lodówki. Możesz też przeznaczyć na nie specjalną półkę podpisaną „Zjedz mnie najpierw" lub przyklejać karteczki z taką adnotacją na wybranych produktach.

Nie zapominaj o tym, że wiele produktów i dań nadaje się do spożycia także po zamrożeniu. Jeśli jesteś osobą zabieganą i gotujesz tylko w wolnych chwilach, szykuj większe porcje i przechowuj je w zamrażarce - w ten sposób zawsze będziesz mieć możliwość odgrzania czegoś na szybko, gdy napadnie Cię wielki głód lub gdy wpadną znajomi. Babcia zawsze miała coś w zanadrzu, prawda?

3. Dziel się jedzeniem

Niezmiennie od lat spotkania z najbliższymi skupiają się wokół suto zastawionego stołu. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie zjeść wszystko, co przygotowaliśmy. W takich sytuacjach warto skorzystać z możliwości, jakie daje nam internet. Jeśli masz w domu żywność, której nie jesteś w stanie zjeść, poinformuj o tym innych poprzez aplikację Taste&Share. To platforma komunikacji, dzięki której użytkownicy mogą przekazywać sobie produkty spożywcze. Wszystko po to, aby nie marnować żywności i nawiązywać nowe znajomości. To inspiracja i motywacja do wprowadzania zmian w swoje codzienne czynności, w myśl zasady, że małymi krokami można dość do wielkich zmian. Nie marnujemy - dzielimy się. Jak u babci.

Krem z topinamburu z chipsami z obierków:

Czego będziesz potrzebować?

  • obierki ziemniaków,
  • 1 kilogram topinamburu,
  • 1 litr mleka,
  • 500 mililitrów śmietanki 36%,
  • trzy łyżki syropu klonowego,
  • 100 mililitrów amaretto,
  • 1 cała gałka muszkatołowa,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 liltr bulionu.

Przepis w pięciu krokach:
1. Topinambur dokładnie umyj i obierz. Obierki topinamburu osusz i ułóż na papierze do pieczenia. Dodaj także obierki z ziemniaków. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 70 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

2. W trakcie pieczenia ugotuj w mleku miąższ topinamburu. Gdy topinambur zrobi się miękki, odlej 600 mililitrów mleka do innego garnka. Zachowaj je, ponieważ przyda się do przygotowania deseru. Topinambur zalej bulionem i dodaj śmietankę.
3. Po około 40 minutach wyjmij z piekarnika wysuszone skórki topinamburu i ziemniaków. Wysmaruj je syropem klonowym i ponownie wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj je aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, czyli przez około 20 minut.
4. Zblendowany krem z topinamburu podgrzej. Dodaj amaretto. Podgrzewaj, aż z zupy wyparuje alkohol. Przed podaniem dopraw zupę solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
5. Wyjmij z piekarnika chipsy z obierek i posól je. Staną się doskonałym dodatkiem do kremu z topinamburu.

Łosoś teriyaki

Czego będziesz potrzebować?

  • 1 filet z łososia,
  • 0,5 kilograma ryżu,
  • prażony sezam,
  • 0,5 szklanki sosu sojowego,
  • 1 szklanka miodu,
  • 0,5 szklanki białego wina lub octu ryżowego,
  • resztki warzyw, które znajdziesz w lodówce - mogą być to buraki, cebula, kalarepa, pietruszka, marchew, ziemniaki, imbir, czosnek, a nawet gniazda papryki z pestkami - wszystko, co już lekko zwiędło i nie nadaje się do zjedzenia bez obróbki termicznej.

Przepis w trzech krokach:
1. Wszystkie warzywa znalezione w lodówce pokrój w paseczki i wrzuć do garnka. Dodaj sos sojowy, miód i wino lub ocet i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną - czyli przez około 15 minut.
2. Pokrój łososia na porcje i włóż go do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykając z obu stron. Rybę w rękawie połóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz go w piekarniku nagrzanym do 80 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
3. Ugotuj ryż. Odcedzony i lekko wystudzony podaj z sosem teriyaki i łososiem. Danie posyp sezamem. Sos teriyaki z ryżem doskonale sprawdzi się także jako danie główne dla osób niejedzących ryb, a także jako dodatek do makaronów.

Bread pudding z suchego pieczywa

Czego będziesz potrzebować?

  • 500 gram suchego pieczywa,
  • 500 gram suszonych owoców lub orzechów - wybierz te, które lubisz najbardziej lub które właśnie masz w domu
  • starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy,
  • 1 łyżeczka przypraw piernikowych,
  • 2 jajka,
  • 600 mililitrów mleka, które pozostało z przygotowywania kremu z topinamburu,
  • 150 gram cukru trzcinowego,
  • 100 gram rozpuszczonego masła,
  • Twoje ulubione lody

Przepis w trzech krokach:
1. Do dużej miski włóż pokruszone suche pieczywo, suszone owoce i orzechy. Zalej to mlekiem pozostałym z kremu z topinamburu. Dodaj cukier i skórki z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, by chleb dobrze nasiąkł mlekiem.
2. Żaroodporne kokilki wysmaruj masłem i wypełnij powstałą mieszanką. Polej to rozpuszczonym masłem i oprósz cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez godzinę.
3. Lekko wystudzony pudding podawaj z ulubionymi lodami.

O programie:

Taste&Share to program edukacyjno-informacyjny, którego celem jest zwrócenie uwagi na skalę marnowania żywności. W Polsce jest ona niepokojąco duża - jak podają w raporcie Banki Żywności to aż 52 kg żywności na osobę rocznie. Właśnie z tego powodu organizatorzy postanowili położyć nacisk przede wszystkim na edukację, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności. Program Taste&Share składa się z kilku elementów, które mają być inspiracją i motywacją do wprowadzania zmian w swoje codzienne czynności, w myśl zasady, że małymi krokami można dość do wielkich zmian. Sercem programu jest uruchomiona w październiku br. aplikacja mobilna Taste&Share, która ma ułatwić dzielenie się jedzeniem. Organizatorem i inicjatorem programu jest firma Electrolux - wiodący producent sprzętu AGD.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 4950

>60 min
5
30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11