Do góry

Newsy

Osiem pomysłów na przetwory z fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory.

Fot. 123RF/Picsel

Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny, jednak na polskich stołach znajdziemy zaledwie kilka z nich. Jedną z najpopularniejszych (zwłaszcza o tej porze roku) jest fasolka szparagowa, z której uprawą powinni poradzić sobie nawet początkujący działkowicze. Wysiłek z pewnością się opłaci, gdyż warzywo to jest nie tylko bardzo zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne.

W jaki sposób fasolka szparagowa wpływa na nasze zdrowie?

Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach fasolki znajduje się jedynie 32 kcal! Co więcej, naukowcom udało się dowieść, iż regularne spożywanie roślin strączkowych reguluje metabolizm oraz znacząco obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Fasolka wykorzystywana jest w medycynie dalekiego wschodu. Oprócz wymienionych właściwości zawiera mnóstwo witaminy PP, C, beta karotenu, magnezu, potasu i wapnia. Co ciekawe zielone strączki regulują poziom insuliny we krwi - tym samym są doskonałym uzupełnieniem leczenia cukrzycy.

Po fasolkę szparagową powinny sięgnąć także kobiety w ciąży. Jest to bowiem doskonałe źródło, tak ważnego dla przyszłych mam, kwasu foliowego.

Pobierz aplikację smaker Przetwory z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku. To właśnie teraz zaczynają dojrzewać pierwsze strąki, a ich cena zaczyna znacząco spadać. Warto wykorzystać sezon, aby przygotować smakowite przetwory, które zimą przypomną nam smaki lata. Jeśl nie wiesz, w jaki sposób je przygotować, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sałatka warzywna z fasolką szparagową

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Fasolka bez octu

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Fasolka do podania na ciepło

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Fasolka szparagowa z papryką

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Fasolka w marchewce

Fot. Naaddii na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kiszonka wielowarzywna

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Fasolka w pomidorach

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Fasolka z cukinią

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń