Do góry

Newsy

Papaja - prawdziwy eliksir zdrowia

Papaja, czyli melonowiec właściwy, pozwala na dłużej zatrzymać młodość, zawiera ogromne ilości witaminy C i usprawnia działanie mózgu. Na co uważać jedząc ten nieoceniony owoc?

Fot. 123RF/Picsel

W 100 gramach papai znajduje się zaledwie 43 kcal (179 kJ). Taka porcja dostarcza aż 75 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C  oraz prawie 10 procent zalecanej dziennej dawki witaminy B9. Ta ostatnia, bywa również nazywana kwasem foliowym, który bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu, a także wspomaga trawienie i zapobiega anemii.

Papaja zawiera również sporo (aż 6 proc. dziennej dawki) magnezu. To ważny pierwiastek szczególnie dla osób żyjących w stresie i uprawiających sporty. Naukowcy badają także zależność między niedoborem magnezu a zwiększonym ryzykiem depresji.

Za sprawą karotenoidów papaja zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów ze wzrokiem, w tym szczególnie niebezpiecznego zwyrodnienia plamki żółtej.

Pobierz aplikację smaker Lek na raka?

Papaja jest bogata w polifenole, czyli związki chemiczne mające właściwości przeciwutleniające, a więc blokujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Z badań wynika, że wyciąg z papai ma działanie zatrzymujące rozwój komórek rakowych raka piersi.

Poza papają, naukowcy przyjrzeli się działaniu innych egzotycznych owoców, w tym ananasów, mango oraz awokado. Spożywanie żadnego z nich nie miało podobnego wpływu na nasz organizm. Działanie antyrakowe papai nie jest uzależnione od ilości konkretnych antyoksydantów w niej zawartych. Naukowcy sugerują, że papaja zawiera po prostu odpowiednie proporcje różnych związków chemicznych, które dopiero razem dają taki efekt. Z innych badań wynika, że osoby stosujące dietę bogatą w beta-karoten, alfa-karoten i luteinę, czyli substancje obecne w papai, są mniej narażone na ryzyko raka płuc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!Wspomaga odchudzanie i przyspiesza trawienie

Niezwykle cenną substancją, którą znajdziemy w owocach papai jest tzw. papaina. Związek ten przypomina pepysnę (enzym trawienny występujący w żołądku), dzięki czemu wyjątkowo skutecznie wspomaga trawienie białek. Papaina sprawia również, iż szybciej tracimy zbędne kilogramy, a wystąpienie efektu jo-jo staje się mniej prawdopodobne. Ponieważ papaina przyspiesza metabolizm oraz rozkład tkanki tłuszczowej, bywa zaliczana do grona naturalnych spalaczy tłuszczu. Włączenie do diety tego typu produktów poleca się wszystkim osobom, które pragną wzmocnić efekty diety i ćwiczeń.

Papaja nie dla każdego

Pomimo wysokiej zawartości kwasu foliowego, papaja nie jest owocem, który powinien znaleźć się w diecie ciężarnych kobiet. Jak wskazują naukowcy, substancje znajdujące się w pestkach papai mogą wywoływać przedwczesne skurcze, a tym samym zagrozić zdrowiu matki i dziecka. Ponadto, badania sugerują, że nasiona papi mogą obniżać płodność u mężczyzn.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń