Pięć dietetycznych mitów, w które wszyscy wierzą

Z odchudzaniem wiąże się ogromna ilość przekonań, które w wielu przypadkach okazują się zwykłym mitami. Zobaczcie, jak się odchudzać mądrze i nie wpaść w pułapkę „mądrych rad", które - zamiast ułatwiać - utrudniają zrzucanie nadmiernych kilogramów.

Wielu osobom dieta kojarzy się z wyrzeczeniami i nieustannym odmawianiem sobie przyjemności. Aby przekonać się, czy rzeczywiście tak musi być, postanowiliśmy zrewidować kilka popularnych mitów na temat odchudzania.


Mit pierwszy: Desery są zakazane!

W odchudzaniu jest miejsce także na produkty słodkie czy ulubione przekąski. Ważne jest jednak, by je dobrze wybierać i z nimi nie przesadzać. Można wybierać mniejsze porcje, mniej tłuste i słodkie wersje swoich ulubionych łakoci i nie jeść ich zbyt często. Dieta nie musi się kojarzyć z głodowaniem i brakiem przyjemności jedzenia!

Niskokaloryczne przepisy na desery to świetny pomysł dla osób, które nie potrafią zrezygnować ze swoich ulubionych słodkości, a równocześnie wiedzą, że w ich przypadku dobrze byłoby zrzucić kilka kilogramów. Książka kucharska zawiera zarówno przepisy na desery na zimno, jak i pyszne wypieki.

Wiele osób nie jest w stanie wytrwać na swojej diecie odchudzającej dlatego, że nie potrafią odmówić sobie porcji ulubionych lodów czy czekolady. To prowadzi do poczucia winy i - w efekcie - do porzucania wybranej diety. A przecież jeśli wybierze się niewielką porcję, włączy się ją do diety i przeliczy kalorie, wcale nie musi zaburzyć dietetycznego planu. Nie poddawajmy się tak łatwo!

 

Zobacz też: 12 przepisów na zdrowe desery

To prawda, że zbyt dużo tłuszczu w diecie szybciej doprowadzi do nadwagi niż nadmiar węglowodanów, bo tłuszcze to bardzo skoncentrowany nośnik energii. Jednak zarówno nadmierne ilości tłuszczy, jak i cukrów czy białek, może doprowadzić do problemów z wagą. Jeśli jemy więcej kalorii niż spalamy - czy to będą kalorie z batoników czy z mięsa - prędzej czy później nasza łazienkowa waga zacznie pokazywać coraz wyższe wartości.

Produkty o obniżonej wartości tłuszczu lub wręcz go pozbawione, niekoniecznie zawierają mniej kalorii niż ich odpowiedniki pełno- czy półtłuste. Gdy z jedzenia wyciąga się tłuszcz, zabiera się też wiele smaku. Producenci często starają się to nadrobić i dodają do niego wtedy dodatkowy cukier czy substancje wzmacniające smak i zapach. Przed kupieniem produktu reklamowanego jako "bez tłuszczu", warto spojrzeć na jego zawartość kaloryczną i skład.

 

Zobacz też: Kawa z masłem - nowy sposób na odchudzanie

Zacznijmy od tego, że sama woda nie sprawi, że nagle zaczniemy chudnąć. Do tego trzeba stosować zdrową dietę o zawartości energetycznej niższej niż ilość zjadanych kalorii i nie zapominać o aktywności fizycznej. Woda na pewno nie zaszkodzi, bo zawiera dokładnie zero kalorii. Może też trochę pomóc, jeśli sięgamy po szklankę wody zamiast po coś słodkiego.

Czy faktycznie jest nam potrzebne 8 szklanek? Tak naprawdę nie ma badań potwierdzających akurat tę ilość. Zapotrzebowanie na wodę może być różne u różnych osób, zależy ono od płci, trybu pracy, wysiłku fizycznego, a nawet temperatury otoczenia. Nie zapominajmy, że dostarczamy sobie wody także poprzez jedzenie. Najlepiej jest pić - wodę, nie słodzone napoje, nawet jeśli są dietetyczne - po prostu wtedy, kiedy czujemy pragnienie.

 

Zobacz też: Jak można wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych?

To prawda, że w czasie jedzenia i trawienia spalamy część przyjętych kalorii. Niestety, spalenie od razu wszystkiego (nie mówiąc już o większych ilościach!) jest niemożliwe. Jedynym wyjątkiem jest woda, która zawiera dokładnie zero kalorii.

 

Zobacz też: Jak bezboleśnie wyeliminować cukier z diety?

Tak naprawdę diety wysokobiałkowe na dłuższą metę mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia u niektórych osób, według American Heart Association. Taka dieta zazwyczaj wiąże się z przyjmowaniem zwiększonej ilości tłuszczy zwierzęcych, bo mięso jest najbogatszym źródłem białka. Ich skuteczność wynika głównie z tego, że ograniczają ilość przyjmowanych kalorii. Zdrowszą alternatywą byłaby jednak dieta dostarczająca zarówno tłuszczy, jak i węglowodanów i białek. Wszystkiego w odpowiednich ilościach.

Zjadanie dwukrotnie więcej białka niż zalecane dzienne spożycie (czyli znane z opakowań RDA - Recommended Dietary Allowances) sprawia, że spalamy tłuszcz szybciej i nie tracimy masy mięśniowej - oczywiście, jeśli w czasie odchudzania trzymamy się diety i ćwiczeń. Uwaga! Dalsze zwiększanie dawki białka wcale nie daje lepszych efektów. A ocenia się, że w Polsce już spożywamy 1,5-2 razy więcej białka, niż wynosi norma.

 

Zobacz też: Sześć naturalnych zamienników cukru

Zobacz też: Tych produktów nie jedz na pusty żołądek!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6