Pięć powodów, dla których warto jeść brukselkę

Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo.

Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy okazuje się, że pogardzane warzywo może doskonale wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego powinniśmy polubić brukselkę? Przeczytajcie i sami zdecydujcie, czy warto.


1. Brukselka to świetne źródło witamin

Różnego rodzaju substancji odżywczych znajdziemy w tym warzywie co nie miara. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy z grupy B, witamina A, E, H oraz K. Co ciekawe, wystarczy zaledwie 150g brukselki, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ponadto, jedząc to warzywo dostarczymy do organizmu porcję cynku, manganu, fosforu, sodu, żelaza, potasu oraz wapnia.

Pobierz aplikację smaker

Jedząc brukselkę, dostarczymy do naszego organizmu solidną dawkę beta-karotenu, który następnie zostanie zamieniony w witaminę A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, jednocześnie chroniąc go przed schorzeniami spojówek oraz rogówek. Dodatkowo, beta-karoten ma doskonały wpływ na kondycję naszej skóry.

Warzywo to zawiera w sobie wyjątkowe związki azotowe, które odpowiadają za przemianę estrogenu oraz wydalenie jego nadmiaru z organizmu. W ten sposób znacząco obniża się ryzyko wystąpienia nowotworów macicy, jajników oraz piersi. Ponadto, zawarte w brukselce chlorofil, glukozynolaty i karotenoidy zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego oraz żołądka.

Pobierz aplikację smaker

W tym niepozornym warzywie znajdziemy całkiem sporą ilość witaminy B1. Powinniśmy dbać o odpowiedni poziom tej substancji w naszym organizmie, gdyż jej niedobory mogą prowadzić do zaburzenia czynności układu nerwowego - osłabienia, przewlekłego zmęczenia, zaburzeń pamięci, problemów z koncentracją, a w skrajnych przypadkach nawet do depresji.

Jeśli staracie się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, brukselka może być fantastycznym uzupełnieniem waszej diety. 100 g tego warzywa to zaledwie 30 kcal, dlatego też możemy spożywać je bez większych wyrzutów sumienia. Co więcej, brukselka zwiera w sobie także błonnik, odpowiedzialny za regulowanie trawienia, obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz długotrwałe uczucie sytości.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 87

15 min
3
15 min
7
>60 min
3
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 167

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2